Uniós szintű bűncselekménnyé válhat a gyűlöletbeszéd

Uniós szintű bűncselekménnyé válhat a gyűlöletbeszéd

Az Európai Bizottság épülete (Forrás: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság kezdeményezte, hogy a gyűlöletbeszéd és a gyűlöletből elkövetett bűncselekmény kerüljön fel az „uniós dimenziójú” bűncselekmények listájára – számolt be az MTI a brüsszeli testület közlése alapján. 

A közlemény szerint az intézkedést az indokolja, hogy a gyűlöletbeszéd és a gyűlöletből elkövetett bűncselekmény Európában – úgy a valós világban, mint az online térben – egyre jelentősebb mértékben terjed, és aggasztó méreteket ölt.

A bizottság úgy véli, hogy a gyűlöletbeszéd és a gyűlölet-bűncselekmény azonos bűncselekménytípushoz tartoznak, mivel mindkettőnek lényegi vonása, hogy az elkövetőket a valamilyen közös, vélt vagy valós jellemzővel rendelkező emberek vagy csoportok ellen táplált gyűlölet hajtja. Az ilyen cselekedet különösen súlyos bűncselekménynek minősül, mivel aláássa az az unió közös értékeit és az alapvető jogokat, káros hatással vannak az egyénekre, a közösségeikre és a társadalom egészére.

Leszögezték: mivel jelenleg nincs jogalap a gyűlöletbeszéd és a gyűlölet-bűncselekmények uniós szintű bűncselekménnyé nyilvánítására, az uniós bűncselekményeknek az Európai Unió működéséről szóló szerződésben szereplő jelenlegi listáját ki kell bővíteni. Ezáltal közös minimumszabályok állhatnak rendelkezésre a bűncselekmények és az összes uniós tagállamban alkalmazni köteles szankciók meghatározására vonatkozóan.

Mint közölték, a kezdeményezés az első lépés az uniós dimenziójú bűncselekmények listájának kibővítésére. A következő lépésben a tagállamoknak kell jóváhagyniuk a kezdeményezést, ezt követően pedig az Európai Bizottság előterjesztheti a vonatkozó jogalkotási javaslatot.