Uniós szóvivő: az EU-ban nincs helye a háborús retorikának

Uniós szóvivő: az EU-ban nincs helye a háborús retorikának

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott fotón Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő 2021. október 6-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unióban nincs helye a háborús retorikának – jelentette ki Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője hétfőn Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnöknek a Financial Times napilapnak adott interjújában elhangzottakra utalva.

A lengyel kormányfő az újság hétfői számában megjelent nyilatkozatában arra a kérdésre válaszolt, hogy Lengyelország kész-e az uniós pénzek miatt megvétózni bizonyos kulcsfontosságú uniós döntéseket. A miniszterelnök úgy reagált: „Mi is történne, ha az Európai Bizottság kirobbantaná a harmadik világháborút? Amennyiben ezt megtenné, védeni fogjuk jogainkat minden rendelkezésünkre álló fegyverrel”. Kijelentette azt is, hogy Varsó nem hajlandó „a fejéhez tartott pisztollyal tárgyalni” a bírósági fegyelmi kamarák sorsáról. Az EU az uniós bíróság döntése alapján ezek felfüggesztését sürgeti.

Az Európai Bizottság szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU immár több mint hat évtizede biztosította a tartós békét a tagállamok között, és biztosítani kívánja a jövőben is. Arra is kitért, hogy a járvány utáni gazdasági helyreállítást célzó lengyel tervről továbbra is tárgyalásokat folytat a bizottság a nemzeti hatóságokkal, és egyelőre nem tűztek ki új céldátumot a csomag elfogadására. A tervezetet az Európai Bizottságnak korábbi megállapodások szerint augusztus elején kellett volna jóváhagynia.

(MTI)