Az Uniós Tanács szerint egységesek az olajembargó kapcsán

Az Uniós Tanács szerint egységesek az olajembargó kapcsán

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszél az Angela Merkel német kancellárral közösen tartott online sajtótájékoztatón Brüsszelben 2020. július 2-án (Fotó: MTI/EPA/AFP Pool/John thys)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió Tanácsa egységes az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciócsomag elfogadásának szükségességét illetően – közölte az MTI beszámolója szerint közös közleményében az uniós tanács és az Európai Bizottság vasárnap. Azt írták, hogy az elmúlt napokban intenzív megbeszélések zajlottak a részletekről és az „intézkedések többsége tekintetében igen jelentős előrelépés történt”. Azon még dolgoznak, hogy „a szolidaritás jegyében véglegesítsék azon tagállamok olajellátási feltételeihez szükséges garanciákat”, amelyek jelenleg nagyon sajátos helyzetben vannak az oroszországi vezetékes szállítás miatt.

A tárgyalások a hét elején folytatódnak, hogy a lehető leggyorsabban teljes körű megállapodás szülessen az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciós csomagról – fűzték hozzá.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán reggel jelentette be az Oroszországot érintő hatodik szankciós csomagra vonatkozó javaslatot. Eszerint az EU fél éven belül megszüntetné az orosz nyersolaj vásárlását, finomított formában pedig év végéig állítanák le a megrendeléseket. Az első hírek szerint Magyarország jövő év végéig felmentést kapna, a Reuters információi szerint ugyanakkor három ország, Magyarország, Szlovákia és Csehország 2024 végéig mentesülhetne.

Orbán Viktor az olajembargóról úgy fogalmazott pénteken, hogy az egy „atombomba, amit le akarnak dobni a magyar gazdaságra” és Kovács Zoltán is egyértelművé tette már, hogy a magyar kormány megvétózza majd az elfogadását. Nemrég pedig Szijjártó Péter is egyértelművé tette: nem fogják megszavazni az újabb brüsszeli szankciós csomagot, amíg nincs megoldás a magyar energiabiztonságra.

Címkék: olajembargó