Uniós vizsgálat jöhet a Pegasus miatt

Uniós vizsgálat jöhet a Pegasus miatt

(Fotó: Pixabay.com/markusspike)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Uniós szinten is vizsgálat indul a Pegasus kémszoftvert használatáról – írja a Népszava.

A lap információi szerint még februárban meghallgatást rendeznek a program illegális alkalmazásáról az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságában. Sőt, az is várható, hogy ugyanabban a hónapban az EP plenáris ülése is vitát tart róla.

A lapnak nyilatkozó egyik forrásuk szerint ezután születhet állásfoglalás egy Pegasus vizsgálóbizottság létrehozásáról, amihez a frakciók többségének az egyetértése kell. Ez a különbizottság azért jönne létre, hogy vizsgálódjon a kémszoftverrel való visszaélésekről egyes európai országokban, köztük Magyarországon és Lengyelországban.

Közben Esteban González Ponsnak az Európai Néppárt frakcióvezető-helyettesének vezetésével február elején parlamenti tényfeltáró küldöttség látogat Lengyelországba, hogy tájékozódjon a Pegasus megfigyelési ügyről. Itthon a választási kampány idején nem vizsgálódhat EP-delegáció.