Uniós vizsgálóbizottság áll fel a Pegasus ügy miatt

Uniós vizsgálóbizottság áll fel a Pegasus ügy miatt

Donáth Anna (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vizsgálóbizottságot állít fel az Európai Parlament a Pegasus-botrány kivizsgálására – ezt Donáth Anna jelentette be a Facebook oldalán. A Momentum európai parlamenti képviselője két másik társával – Róża Thun és Sophia in't Veld – közösen kezdeményezte a grémium létrehozását, Orbán Viktor meghallgatását és felelősségre vonását.

– Ideje, hogy Európa végre ráeszméljen, védelmet kell biztosítanunk az ügy áldozatainak, védelmet kell nyújtani azoknak a tényfeltáró újságíróknak, diákoknak, ügyvédeknek, ellenzéki politikusoknak, akiknek a magánéletében mindenfajta indok nélkül kémkedtek – közölte, hozzátéve, hogy a Pegasus-ügy a demokráciáról szól.

Itthon múlt nyáron robbantotta ki a Direkt36 az úgynevezett Pegasus-botrány, vagyis kiderült, hogy az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust, felhasználták magyar tényfeltáró újságírók, a kormánnyal kritikus politikusok, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük ellen is. Mások mellett az Orbán Viktor repülőútjait figyelő pilóta telefonszáma is szerepelt a Pegasus-listán.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos vizsgálatot is indított az ügyben és arra jutott, hogy jogszerűen használták a szoftvert a magyar hatóságok. Mint kiderült, összesen száz konkrét esetben vizsgálták, jogszerű volt-e Magyarországon a Pegasus-kémszoftver használata, és állítása szerint minden esetet rendben talált. A biztos jelentésének csak egy része nyilvános, annak ugyanis van egy folyamatosan bővülő, nem nyilvános változata is, ez 2050. december 31-ig titkos.