Ursula von der Leyen: Jó hír, hogy a koronavírus-járvány már nem minősül többé globális vészhelyzetnek

Ursula von der Leyen: Jó hír, hogy a koronavírus-járvány már nem minősül többé globális vészhelyzetnek

Ursula von der Leyen az Európai Parlamentben 2023. március 15-én (Fotó: Európai Parlament/Eric Vidal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jó hír, hogy több mint 3 év elteltével a koronavírus-járvány végre nem minősül többé globális egészségügyi vészhelyzetnek – írta péntek esti sajtóközleményében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Egészségügyi Világszervezet aznapi bejelentésére reagálva. „A világjárvány súlyos áldozatokat követelt az emberektől, társadalmunktól és gazdaságunktól. De a globális, uniós és tagállami szintű határozott fellépésnek, valamint polgáraink rugalmasságának és szolidaritásának köszönhetően sikeresen leküzdöttük” – hangsúlyozta.

A bizottság elnöke szerint a járvány során világossá vált, hogy az EU ereje az egységben rejlik, még súlyos egészségügyi válságok esetén is. „Az európai szolidaritás – az orvosi felszerelések megosztása, a betegek kezelése vagy a polgárok hazatelepítésének elősegítése, valamint gazdaságaink újjáépítése terén – segített abban, hogy közösen védjük meg polgárainkat, és legyőzzük a világjárvány legnehezebb szakaszait” – összegzett a német politikus.

Az MTI által is idézet Von der Leyen hangsúlyozta, a járvány ahhoz is hozzájárult, hogy az EU egészségügyi unióvá váljon, jobban felkészüljön a jövőbeli egészségügyi válságokra. Az Európai Bizottság feje azonban éberségre is intett, felhívva a figyelmet arra, hogy a koronavírus továbbra is egészségügyi fenyegetést jelent. „A tagállamokkal és az uniós egészségügyi szervekkel együtt folytatnunk kell a megfigyelést és a felügyeletet, biztosítanunk kell a veszélyeztetettek oltását” – emelte ki.

Von der Leyen köszönetet mondott a közegészségügyi dolgozóknak az elmúlt három évben tett rendkívüli erőfeszítéseikért és elkötelezettségükért. „Ha ők nem lettek volna, nem tartanánk ott, ahol ma” – írta az Európai Bizottság elnöke.