Vera Jourová: Az lenne a leghelyesebb, ha nem lépne hatályba „az LMBTI-közösség tagjait diszkrimináló” magyar törvény

Vera Jourová: Az lenne a leghelyesebb, ha nem lépne hatályba „az LMBTI-közösség tagjait diszkrimináló” magyar törvény

Vera Jourová, az Európai Bizottságnak az értékek és átláthatóság ügyében illetékes alelnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2021. március 25-én (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Yves Herman)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja azt tartaná a „leghelyesebbnek” és „az a legnagyobb vágya”, hogy ne lépjen hatályba az a magyar törvény, amely „az LMBTI -közösséghez tartozó személyeket (…) nemcsak nemi orientáció alapján megkülönbözteti, hanem sérti a szólásszabadságot is” – erről a cseh biztos a brüsszeli testület szerdai sajtókonferenciáján beszélt újságírói kérdésre válaszolva.

Az MTI által is idézett Jourová elmondta: teljes mértékben osztja Ursula von der Leyennek, a bizottság elnökének a véleményét, hogy a magyar jogszabály „szégyenletes”, azonban nyomatékosan kijelentette, hogy a törvény esetében nem alkalmazható a jogállamisági feltételességi mechanizmus. „A mechanizmust olyan jogállamisági szabálysértések esetére hozták létre, amelyek az unió költségvetését érintik” – emelte ki.

Jourová úgy véli, hogy a bizottság gyorsan és határozottan lépett fel, szinte rögtön a törvény elfogadása után levélben kértek magyarázatot a magyar kormánytól a jogszabállyal kapcsolatban. Hangsúlyozta: amennyiben a választ – amely elvileg csütörtökre várható – nem találja a bizottság kielégítőnek, akkor nem fog habozni, hogy jogi síkra terelje az ügyet, amely elérheti az uniós bíróságot is.

– Ha a bíróság is helyben hagyja a testület panaszát, az akár pénzügyi szankciókat is eredményezhet – emlékeztetett Jourová.