Vera Jourová szerint a lengyel médiatörvény negatív jelzést küld, Varsó nyugtatgat

Vera Jourová szerint a lengyel médiatörvény negatív jelzést küld, Varsó nyugtatgat

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős cseh alelnöke közös internetes sajtótájékoztatót tart Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője (nincs a képen) Brüsszelben 2020. június 10-én (Fotó: MTI/AP pool/Francisco Seco)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A lengyel médiatörvény tervezete negatív jelzést küld, a médiapluralizmust és a vélemények sokféleségét az erős demokráciák üdvözlik, nem pedig küzdenek ellene – írta csütörtöki Twitter-üzenetében Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos, azzal kapcsolatban, hogy a lengyel parlament alsóháza szerdán jóváhagyta a médiatörvény módosításait.

Az MTI beszámolója szerint Jourová hozzátette: „az egész Európai Unióban szükség van egy médiaszabadságot biztosító törvényre, amely támogatja a jogállamiságot is”.

Mint megírtuk, heves parlamenti vita után hagyta jóvá szerda este a lengyel alsóház a médiatörvénynek a külföldi részesedésű média működési engedélyeiről szóló módosítását. A Jog és Igazságosság (PiS) vezette koalíció azt követően is keresztülvitte akaratát a parlamentben, hogy az egyik kisebb párt, az Egyetértés szerdán kilépett a kormánykoalícióból.

A törvénymódosítás megváltoztatná azokat a szabályokat, amelyek alapján a külföldi tulajdonú, vagy résztulajdonú médiának odaítélik a működési engedélyeket. Az új szabályzat úgy pontosítaná az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban bejegyzett cégekre vonatkozó engedélyeztetést, hogy ezek az alanyok nem függhetnek az EGT-n kívüli jogi személytől. 

A módosítás ellen már a múlt héten felszólalt amerikai szenátorok egy csoportja, továbbá Antony Blinken amerikai külügyminiszter a szerdai szavazás után „mély aggodalmát” fejezte ki. Az amerikai diplomácia vezetője szerint a tervezet veszélyezteti a média szabadságát, és káros hatással lehet az Egyesült Államok lengyelországi beruházásai körüli légkörre. A módosítást a lengyelországi ellenzék is az amerikai tulajdonú, a varsói kormánnyal szemben kritikus TVN24 hírtelevízió ellen irányuló lépésként fogja fel.

A törvénymódosítás kapcsán a PiS azzal védekezik, hogy az nem irányul semmilyen konkrét csatorna ellen, hanem csak azokat a kockázatokat „védené ki”, amelyeket az jelentene, ha a lengyelországi sajtó egy részét külföldi, például orosz vagy kínai cégek vásárolnák fel.

Ugyanakkor a lengyel kormánypárt esetleges meghátrálására utalhat, hogy szerda éjjel kilátásba helyezte: a szenátusban újabb, a műholdas csatornák tulajdonosi viszonyaira vonatkozó pontosítást javasol majd a médiatörvényben. Ennek értelmében a TVN24-et, amely műholdas csatorna, nem érintenék a médiatörvény korlátozásai, és a jogszabály körül kialakult politikai vita ezzel vélhetően tárgytalanná válna.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is csütörtökön alaptalannak nevezte azokat az aggodalmakat, amelyeket az amerikai diplomácia az előző este a lengyel alsóházban megszavazott jogszabály miatt fejezett ki.