Visszadobta Brüsszel vagy nem a magyar helyreállítási tervet?

Visszadobta Brüsszel vagy nem a magyar helyreállítási tervet?

Varga Judit (Fotó: Varga Judit Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság nem akarja támogatni annak a 7,2 milliárd eurós támogatásnak a folyósítását, amelyet Magyarország a 750 milliárd eurós gazdasági helyreállítási alapból kért – erről írt szerdán a neves brüsszeli lap, a Politico. Varga Judit ugyanakkor már órákkal korábban azt közölte, hogy ez nem igaz.

Az Európai Bizottság elégedetlen azokkal a korrupcióellenes erőfeszítésekkel, amelyekre a magyar kormány készül a támogatásért benyújtott helyreállítási tervének a tanúsága szerint – ezt a Politico írta szerdán. Ezért a cikk szerint nem is akarja támogatni annak a 7,2 milliárd eurós támogatásnak a folyósítását, amelyre Magyarország a 750 milliárd eurós gazdasági helyreállítási alapból jogosult.

Nem ez az első sajtóorgánum, amely a témáról írt. Varga Judit igazságügyi miniszter ugyanis még a DPA német hírügynökségre hivatkozva arról posztolt kedden délután, hogy „mielőtt bárkit becsaphatna a hazánkkal szemben indított fake news-hadjárat, szögezzük le: Brüsszel nem dobta vissza Magyarország helyreállítási tervét”.

Az igazságügyi miniszter szerint jelenleg is konstruktív párbeszédet folytatnak az Európai Bizottsággal. Azt ugyanakkor elismerte, hogy az Európai Bizottság a gyermekvédelmi törvény – az itthon melegellenesnek nevezett jogszabály – elfogadása után „új igényeket” fogalmazott meg.

Varga Judit azt is leszögezte, hogy „azt, amiért a magyar emberek megdolgoztak, Brüsszel semmilyen politikai indokkal nem veheti el Magyarországtól”.

Közben a Strasbourgban hazánk kapcsán zajló vita végén Vera Jourova is cáfolta a hírt, amely szerint az Európai Bizottság felfüggesztette a magyar helyreállítási terv értékelését. Jourova arra hívta fel a figyelmet, hogy a tervekről szóló döntést a tagállamok jogosultak meghozni.

Az Orbán-kormány még májusban nyújtotta be a helyreállítási tervét. Magyarországnak átszámítva 5900 milliárd forint járna, ebből a kormány 45 százalékra, körülbelül 2500 milliárd forintra tartott igényt. Ezt a pénzt vissza nem térítendő támogatásként kapná az ország, a fennmaradó része viszont hitel.