EU-csúcs: Európai vészhelyzeti terv készül a gázellátási zavarokra

EU-csúcs: Európai vészhelyzeti terv készül a gázellátási zavarokra

Ursula von der Leyen bizottsági elnök Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Emmanuel Macron francia elnök társaságában a kétnapos EU-csúcs után 2022. június 24-én. (Fotó: Arató László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójuk második napját követően még az első nap eseményeiről beszéltek. A tagállami vezetők ugyanis az együttműködés egy új formájáról is tárgyaltak, mégpedig Emmanuel Macron francia elnök májusi javaslatáról, amely egy lazább európai platformot biztosítana a párbeszédre, esetleges közös fellépésre. Ezt Európai Politikai Közösségnek hívják, amelynek tagjai lehetnek EU-tagállamok mellett más országok is, elsősorban természetesen azok, amelyeknek céljuk az uniós tagság.

Az állam- és kormányfők által elfogadott következtetésekben ez szerepel ezzel kapcsolatban: „A cél egy politikai koordinációs platform biztosítása az európai országok számára az egész kontinensen. A platform vonatkozhatna minden olyan európai országra, amellyel szoros kapcsolatokat tartunk fenn. A cél az lenne, hogy előmozdítsuk a politikai párbeszédet és az együttműködést a közös érdekeket érintő kérdések kezelése érdekében, és hogy ezáltal megerősítsük az európai kontinens biztonságát, stabilitását és jólétét.” E fórum első ülése a nyári szünet után Prágában lesz, a következő, cseh uniós elnökség szervezésében.

A miniszterelnökök a pénteki napon a gazdasági kérdésekre összpontosítottak. Jóváhagyták az országspecifikus ajánlásokat (amelyek teljesítésétől teszi függővé Magyarország esetében az Európai Bizottság a helyreállítási forrásokhoz való hozzáférés ajánlását) és Horvátország bejelentését is üdvözölték, amely szerint 2023. január 1-től bevezetik az eurót.

Hosszasan vitatkoztak a politikusok az energiaellátás és az energiaárak kérdéséről. Ursula Von der Leyen bizottság elnök kijelentette, tudomásul kell venni, nem lesz visszatérés az olcsó fosszilis tüzelőanyagokhoz.

„Meg kell szabadulnunk a fosszilis tüzelőanyagoktól való függésünktől” – jelentette ki Von der Leyen. Azt is elmondta, hogy ez a munka már elkezdődött, az REPoweEU-program keretében 300 milliárd eurót fordít az uniós energiahatékonyságra és új beszerzési források felkutatására. A bizottság elnöke szerint már látszanak az eredmények, mert egy év alatt az LNG-szállítások 75 százalékkal nőttek.

Az EU felszólította az uniós intézményeket, hogy tegyenek meg mindent a tagállamok közötti szorosabb energiakoordináció biztosítása és az ellátás diverzifikálása érdekében. Arról is döntés született, hogy az Európai Bizottság még júliusban közös vészhelyzeti tervet nyújt be annak érdekében, hogy az uniós országok felkészültek legyenek a gázellátás esetleges zavaraira.

A csúcsot követően Olaf Scholz német kancellár egyértelművé tette, hogy egyetlen uniós vezető sem hiszi el az oroszoknak, hogy karbantartási okokból szállítanak kevesebb gázt az Északi Áramlat 1-en. „Az okok politikaiak” – jelentette ki Scholz, ami szerinte újabb indok az orosz energiától való leválásra.

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.