Von der Leyen bejelentette: az EU leállítaná az orosz olaj vásárlását

Von der Leyen bejelentette: az EU leállítaná az orosz olaj vásárlását

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2022. április 27-én, miután a Gazprom orosz gázipari holding leállította a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG vállalatnak, mivel nem fizettek rubelben a megállapított határidőn belül. Von der Leyen kijelentette, hogy a gázszállítás leállítása ismét megmutatta, hogy Oroszország mint gázszolgáltató megbízhatatlan, valamint, hogy az Európai Unió felkészült erre a forgatókönyvre (Fotó: MTI/AP/AFP pool/Kenzo Tribouillard)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az EU fél éven belül beszüntetné az orosz kőolaj vásárlását, év végéig pedig finomított formában sem vásárolna kőolaj-terméket.

Ezt Ursula von der Leyen jelentette be az Európai Parlament plenáris ülésén, ahol a hatodik szankciós csomagra vonatkozó javaslatokat ismertette. Az Európai Bizottság elnöke beszédében nem említette, hogy bármelyik ország – Magyarországról és Szlovákiáról lehetett hallani – felmentést, vagy hosszabb átmenetet kapna. Az elnök mindössze arról tett említést, hogy mindez nem lesz könnyű, mert néhány tagállam erősen függ az orosz olajtól.
A további szankciók között ott van a legnagyobb orosz bank, a Sperbank kitiltása a SWIFT-rendszerből. Három nagyon orosz állami tulajdonú műsorszolgáltatót is kitiltanak az európai éterből és olyan személyekkel szemben vezetnek be beutazási tilalmat, illetve vagyonbefagyasztást, akik részt vettek a bucsai népirtásban.

Ursula von der Leyen az olajembargóval kapcsolatban így fogalmazott: „Gondoskodni fogunk arról, hogy az orosz olajat rendezett módon vonjuk ki, oly módon, hogy lehetővé tegye számunkra és partnereink számára az alternatív szállítási útvonalak biztosítását, és minimalizálja a globális piacokra gyakorolt ​​hatást”. A szankciókra vonatkozó javaslatról szerdán tárgyalnak először a tagállamok uniós nagykövetei, a jóváhagyáshoz valamennyi kormány hozzájárulása kell. Magyarország már többször jelezte, hogy nem támogatja sem az olaj- sem a gázembargót.

Von der Leyen kijelentette, az EU azt akarja, hogy Ukrajna megnyerje ezt a háborút. Azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy már most meg kell kezdeni az ország újjáépítésének tervezését. A becslések szerint Ukrajna GDP-je várhatóan csak idén 30-50%-kal csökken. Az IMF becslése szerint pedig májustól Ukrajnának havonta 5 milliárd euróra van szüksége azért, hogy fenntartsák az országot, fizessék a nyugdíjakat, a fizetéseket és az alapvető szolgáltatásokat. Ezért szükség van a nyugati világ támogatására, hozzá kell kezdeni a rekonstrukció előkészítéséhez. – Ezért ma azt javaslom önöknek, hogy kezdjünk el dolgozni egy ambiciózus helyreállítási csomagon ukrán barátaink számára. Ennek a csomagnak hatalmas beruházásokat kell hoznia az igények és a szükséges reformok kielégítése érdekében. Foglalkoznia kell az ukrán gazdaság meglévő gyengeségeivel, és le kell fektetni a fenntartható, hosszú távú növekedés alapjait – jelentette ki a Bizottság elnöke.