Von der Leyen: Ez a magyar törvény egy szégyen

Von der Leyen: Ez a magyar törvény egy szégyen

Szivárványos kivilágítás az Allianz Arénán (Forrás: Allianz Arena/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Határozottan fel fog lépni az Európai Bizottság a múlt héten megszavazott magyar melegellenes törvény ellen – írja a die Weltre hivatkozva a Telex. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint ugyanis az itthon is komoly vihart kavart jogszabály diszkriminatív és sérti az Európai Unió alapvető értékeit. – Ez a magyar törvény egy szégyen – fogalmazott a politikus.

Az uniós intézmény az aggályait a magyar kormánynak levélben is megküldi. Amennyiben pedig nem változik a szöveg, akár kötelezettségszegési eljárás is indulhat hazánk ellen, illetve az Európai Bíróságig is eljuthat az ügy.

Lapunk kedden beszámolt arról, hogy tizenhárom uniós kormány már csatlakozott egy nyilatkozathoz, amelyet a Benelux-államok terjesztettek elő az európaügyi miniszterek találkozóján a törvény ellen tiltakozva. A nyilatkozatban a tagállamok elítélik az új jogszabályt, mint „az LMBTQI-személyek szexuális irányultságon, nemi identitáson és kifejezésen alapuló megkülönböztetésének és megbélyegzésének kirívó formáját”. Emellett úgy vélik, hogy a jogszabály egyértelműen sérti az EU Alapjogi Chartájában rögzített véleménynyilvánítási szabadságot is. Éppen ezért azt kérik az Európai Bizottságtól, hogy a szerződések őreként lépjen fel az uniós jog védelme érdekében, és ha kell, akár az Európai Bíróságig is vigye el az ügyet.

Eközben a Hvg.hu arról írt, hogy a magyar gazdaságban is meghatározó német multik is tiltakoznak a jogszabály ellen, illetve amiatt, hogy az UEFA nem engedte a müncheni Allianz Aréna szivárványszínű kivilágítását a magyar válogatott szerdai meccsére. A cikk a tiltakozók között felsorolta a BMW-t, a Siemens-t, a Volkswagent, illetve a Deutsche Telekomot.

Habár a müncheni aréna kivilágítását nem engedélyezték, a német sajtóban megjelent hírek szerint a várost szivárványzászlókkal díszítik fel, illetve szivárványszínűre világítják majd a frankfurti, a berlini és a kölni stadiont is. Ugyancsak a helyi médiában jelent meg mindezek után az az értesülés, hogy Orbán Viktor lemondta a müncheni útját. Pedig a kormányfő eddig a magyar csapat mindkét meccsét a helyszínről tekintette meg itthon, nyilván az sem okozhatna gondot, hogy ezúttal Németországba kellene utaznia. A miniszterelnök egyelőre erre a hírre nem reagált, sajtófőnöke, Havasi Bertalan annyit írt a Telexnek, nem kommentálja a kormányfő magánútjait.