Von der Leyen felelősségre vonná Navalnij megmérgezőit

Von der Leyen felelősségre vonná Navalnij megmérgezőit

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Megvetendő, gyáva cselekedet volt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezése – írta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében szerda este. A brüsszeli testület vezetője, aki üzenete szerint Angela Merkel német kancellártól értesült az orosz politikus megmérgezéséről, kijelentette: az elkövetőket felelősségre kell vonni.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az üggyel kapcsolatban kiadott közleményében aláhúzta: az Európai Unió a lehető leghatározottabban elítéli az orosz ellenzéki vezető megmérgezését. Azzal összefügésben, hogy a vizsgálatok szerint a gyilkossági kísérletet a hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) tiltólistáján szereplő Novicsok idegméreggel hajtották végre, az uniós diplomácia vezetője kijelentette: a vegyi fegyverek használata bármilyen körülmények között teljesen elfogadhatatlan és sérti a nemzetközi jogot.

– Alapvető fontosságú, hogy az orosz kormány alaposan és átlátható módon kivizsgálja a merénylet körülményeit. Alekszej Navalnij ügye nem maradhat megoldatlan, a felelősöket bíróság elé kell állítani – fogalmazott megígérve, az Európai Unió továbbra is szoros figyelemmel kíséri az ügy alakulását.

A német szövetségi kormány szerdán adta hírül, hogy Navalnij szervezetében a harci idegmérgek csoportjába tartozó anyagot mutattak ki a német klinikai vizsgálatok folyamán.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb bírálójaként is ismert politikus augusztus 20-án egy Moszkvába tartó repülőn lett rosszul. Bár a legfrissebb hírek szerint Navalnij tünetei enyhültek és nincs életveszélyben, állapota továbbra is súlyos.