Washington Post: Orbán ellen fordultak az európai szövetségesei

Washington Post: Orbán ellen fordultak az európai szövetségesei

Orbán Viktor az Európai Néppárt ülése után

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fideszes európai parlamenti képviselők múlt heti távozásának ügye elérte a The Washington Postot is, az amerikai lap hosszú cikket közölt a történtekről. A szerző úgy fogalmazott, a kormánypárti politikusok kénytelenek voltak elhagyni az Európai Néppárt képviselőcsoportját, hogy ezzel elkerüljenek egy „megalázó kihajítást.”

A Fidesz jobbra tolódását tekinti az alapvető problémának a cikk szerzője, R. Daniel Kelemen politikatudós. Mint írta, a magyar párt régóta tagja már a jobbközép szövetségnek, mostanra viszont a szélsőjobbra sodródott, így kénytelen onnan távozni. „Ez egy nagy fejlődés, ami azt sugallja, hogy az Európai Unió nem lesz annyira kényelmes otthona a kezdő autokratáknak, mint volt az előző években”, fogalmazott a szerző.

A Washington Post cikke úgy látja, a hibrid rezsimmé való átalakulás, közben pedig az európai klubban való megmaradás csak úgy volt lehetséges, hogy Orbán „élvezte a Néppárt politikai támogatását.” A Fidesz szavazatai fontosak voltak a szövetségnek, például abban, hogy Angela Merkel támogatottját, Ursula von der Leyent válasszák a Bizottság élére.

A szerző kifejtette, bár 2017-től az EPP vörös vonalakat húzott, de a Fidesz ezeket rendre átlépte, semmibe véve az akadémiai szabadságot, a médiapluralizmust és a bírói függetlenséget, továbbá nem megfelelően viselkedett a civil szervezetekkel és a menekültekkel sem. Megtehette mindezt anélkül Kelemen szerint, hogy a Néppárt közbelépett volna. Ám ami végül cselekvésre indította őket, az az volt, hogy a fideszesek nyíltan támadni kezdték a néppárti vezetést. 2019-ben például plakátokon állítva, hogy a Néppárthoz tartozó Jean-Claude Juncker Soros Györggyel közösen dolgozik azon, hogy menekültekkel árasszák el Magyarországot. Ezt látva tizennégy tagpárt követelte, hogy szavazzanak a Fidesz menesztéséről, Merkelék viszont továbbra is támogatták Orbánékat, így ez akkor nem történt meg. Ehelyett inkább csak felfüggesztették a Fidesz néppárti tagságát, de ez inkább bizonyult szimbolikus lépésnek.

A végső lökés aztán tavaly jött el, amikor az uniós kifizetéseket a jogállami normák betartásához igyekeztek kötni. Ezt a javaslatot a Néppárt vezetői támogatták, mire a Fidesz európai parlamenti képviselője a pártcsoport vezetőjét a Gestapo tagjához hasonlította. Emlékezetes, a történtek miatt Deutsch Tamásnak bocsánatot is kellett kérnie.

A szerző úgy látja, Orbánéknak nehéz lenne most egy új európai szövetséget létrehozniuk, és valószínűbb az, hogy csatlakozzanak az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsoporthoz, amelyhez a lengyel Jog és Igazságosság is tartozik.