Weber: A keresztény értékeket nem azok határozzák meg, akik „a Nyugat megmentőjének adják ki magukat”

Weber: A keresztény értékeket nem azok határozzák meg, akik „a Nyugat megmentőjének adják ki magukat”

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint kérdéses, hogy Orbán Viktor kirekesztő politikai megközelítése része lehet-e az Európai Néppártnak. „Az EPP-nek döntést kell hoznia erről – minél előbb, annál jobb” – írta a Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője a Welt am Sonntagban megjelent véleménycikkében, amelyet a Szabad Európa szemlézett.

Egy hete Orbán Viktor adott interjút a lapnak, Manfred Weber megsértette a magyar népet címmel. „Már nem sok hiányzik hozzá” – jegyezte meg arra a kérdésre, hogy Moszkvához hasonlítja-e Brüsszelt.

Weber szerint az, aki egyenlőségjelet tesz az Európai Unió és a szovjet kommunisták autoriter rendszere közé, „el akarja pusztítani azt az Európát, amelyet Helmut Kohl generációja épített”.

Orbán Viktor kormánya olyan intézkedéseket hozott, amelyek ütköznek az európai fősodorral, miközben a magyar politikus azzal vádolta az EU-t, hogy megpróbálja rákényszeríteni a tömeges bevándorlás elfogadására – írta.

A jogállamiság lebontása, a nacionalizmus vagy a megosztottság ösztönzése nem hatékony eszköz a társadalmi kihívások leküzdésére – tette hozzá. Szerinte a gazdasági és a társadalmi megrázkódtatások „nem kezelhetők nemzeti-populista politikai megközelítéssel vagy kulturális háborúval, ahogyan azt a magyar miniszterelnök követelte”.

Weber azt is kifejtette, hogy az Európai Unió „nem fejős tehén, hanem sors- és értékközösség”. Hozzátette: az értékek elsősorban az egyén méltóságára vonatkoznak, függetlenül attól, hogy az illető „Európa fejlődő régióiban vagy a leszboszi menekülttáborban él, és függetlenül attól, hogy keresztény, zsidó vagy muszlim”.

Aki a konzervatív értékek elárulásának állítja be a szociáldemokratákkal és a liberálisokkal kidolgozott „szükséges kompromisszumokat”, valójában olyan"radikálisokkal akar koalíciót, mint az AfD, Wilders vagy Le Pen", erre pedig a CDU/CSU nem hajlandó – tette hozzá.

Arról is írt, hogy a keresztény értékeket a Szentírás és az egyházak határozzák meg, nem azok, akik „a Nyugat megmentőjének adják ki magukat”, a kereszténydemokraták politikájának középpontjában pedig a keresztény emberkép alapján a szabadság, a szolidaritás, a szubszidiaritás és az Isten előtti felelősség áll, és nem a demokrácia és a jogállam leépítése vagy az önzőség. Ezért az igazságszolgáltatás függetlensége, a sajtó szabadsága, a vallásszabadság és a nők és férfiak közötti egyenlőség nem lehet alku tárgya.

A többi között hozzáfűzte, hogy az új jogállamisági mechanizmus „mérföldkő” az EU-nak és „hatalmas siker” az EPP-nek, mert „végre” szankciók biztosítják ezen alapértékek betartását.