Felfüggesztették a fideszes Simonka György mentelmi jogát

Felfüggesztették a fideszes Simonka György mentelmi jogát

Fotó: Facebook/Simonka György

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyhangú döntéssel, 163 igen szavazattal felfüggesztette az Országgyűlés a fideszes Simonka György mentelmi jogát hétfőn délután. Minden frakció bent lévő képviselői így voksoltak, még maga, Simonka György is az igen gombot nyomta meg.

Hargitai János, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke közvetlenül a döntés előtt arról beszélt, hogy közvádas ügyekben – Simonka Györgyé ilyen – a szakbizottság mindig a mentelmi jog felfüggesztését javasolja. Az érintett is felszólalhatott volna a parlamentben, de nem tette.

Polt Péter legfőbb ügyész nagyjából két héttel ezelőtt kezdeményezte a politikus mentelmi jogának felfüggesztését egy bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt már évek óta zajló nyomozás kapcsán. Az ügy lényege, hogy a csoport jogellenesen igyekezett megszerezni zöldség és gyümölcs termelői szervezetek által igénybe vehető hazai és uniós támogatásokat. A döntéshozókat megtévesztették, a kérelmekben valótlan adatokat tüntettek fel, és így jutottak jogtalanul pénzhez.

A legfőbb ügyész szerint Simonka György meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a nekik átutalt díj általában 45 százalékát szolgáltassák vissza nekik készpénzben. Az eddigi adatok szerint az általuk okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1,4 milliárd forintot.

Simonka György: Magam sem értem - Magyar Hang

Bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt kérte Polt Péter legfőbb ügyész a fideszes Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban a Kormányinfón azt mondta, hogy az Országgyűlésnek van feladata ebben az ügyben. Ő nem kívánta kommentálni a hírt.