Hat beteg van intenzív osztályon, egyikük a negyvenes éveiben jár

Hat beteg van intenzív osztályon, egyikük a negyvenes éveiben jár

Müller Cecília országos tiszti főorvos (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy negyvenes éveiben járó beteg is súlyos állapotban van, vele együtt összesen hatan vannak intenzív osztályon – derült ki az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján. Az is elhangzott ismét, hogy nincs tervben a kijárási tilalom bevezetése, már csak azért sem, mert az iskolák bezárása és a sok helyen engedélyezett otthoni munkavégzés miatt jelentősen csökkent az utcákon lévők száma. A Magyar Hang is küldött kérdéseket a már csak online követhető tájékoztatóra, de azokra most sem – ahogyan pénteken sem – kaptunk válaszokat.

Percről percre közvetítettük ezúttal is beszámolót, ezt itt tudja elolvasni:

14:32: A kiskunhalasi mobil konténerkórház kapcsán jövő héten már jóval látványosabb eredmények lesznek.

14:30: Cáfolta Lakatos Tibor azt a sajtóhírt, hogy Magyarországon lefoglaltak volna félmillió, a csehek által rendelt maszkot.

14:27: Egyelőre nincs konkrét terv a kijárási tilalom bevezetésére – mondta Lakatos Tibor, hozzátéve, hogy ez nem is az esetszámoktól függ. Azt látják, hogy az eddigi intézkedések, az iskolák, üzletek bezárása, a hozzá fűzött reményeket beváltották. Nagyon sokan önként vállalják, hogy otthon maradnak, és sok munkahely engedélyezte a távmunkát. A közterületi jelenlét tehát nem indokolja a kijárási tilalom elrendelését.

14:26: Annak kapcsán, hogy tesztelték-e azt az elhunyt nőt, akinek a lánya koronavírusos, Müller Cecília nem adott egyértelmű választ.

14:25: Annak kapcsán, hogy nálunk jelenleg 3 százalékos a halálozási arány, Müller Cecília azt mondta: nem lehet a különféle országok adatait összehasonlítani. Az elhunytak jellemzően rossz indulatú daganatos betegségben szenvedtek, de volt vérképzőszervi megbetegedés is.

14:24: Jelenleg 6 koronavírusos beteg van intenzív osztályon.

14:22: A csomagolás nélküli élelmiszerekről Müller Cecília azt mondta, hogy nem szükséges ilyen esetben a fertőtlenítés. De a kiszolgálás olyan legyen, hogy az üzletekben ne tapogassák össze sokan.

14:21: Minden vizsgálatot elvégeznek megbetegedés gyanúja esetén – ezt mondta Müller Cecília arra a kérdésre, előfordulhat-e, hogy egy beteg gyerek osztálytársain és tanárain nem végeznek el tesztet.

14:20: Köszönetet mondott a tiszti főorvos azoknak, akik önként vállaltak karantén. De ez csak akkor ér valamit, ha ez valójában karantén, vagyis nem hagyja el az érintett lakását.

14:19: Müller Cecília újságírói kérdésre azt mondta, lehetséges, hogy többen már enyhe tünetekkel átvészelték a betegséget. A Balatonnál a hírek szerint csoportosultak az emberek, azt kérte a tiszti főorvos, hogy ezt ne tegyék.

14:17: Számításba vették az operatív törzs ülésén a bevonható egészségügyi dolgozókat.

14:15: A hatósági házi karanténba helyezettek száma emelkedik, legalább 3700-nál is több van, a rendőrök 15 ezernél több ellenőrzést végeztek. 94 szabálytalanságot találtak, ebből 18 esetben helyszíni bírság, 76 esetben feljelentés volt a szankció. Az üzletek nyitva tartása miatt is 14 feljelentést tettek már. – Sajnos vannak olyanok, akik felelőtlen magatartásukkal kockára teszik a környezetükben élők egészségét, akár életét – mondta Lakatos Tibor.

14:13: Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője azzal kezdte, hogy a környező országokban is egyre több a beteg. Munkatársai folyamatosan ellenőrzik a határátkelőhelyeket. Minden nap kétoldalú egyeztetések vannak a hazai és szomszédos országok rendőrei és állami vezetői között, hogy a humanitárius folyosók működését fent tudják tartani. Hegyeshalomnál 23 kilométeres sor áll, Rajkánál 20 kilométeres.

14:10: Az egyik egészségügyi intézményben egy negyvenes éveiben járó, súlyos állapotban lévő beteg is van – mondta Müller Cecília, kiemelve, hogy az idősek mellett mindenkinek oda kell figyelnie.

14:09: Újabb tájékoztató kampány indul az idősek védelmében. Nagyon fontosnak nevezte Müller Cecília az egészséges, vitamindús táplálkozást, az otthoni testmozgást.

14:08: A mintavételek száma folyamatosan nő – mondta a tiszti főorvos, hozzátéve, hogy az ország egész területéről detektáltak már eseteket.

14:05: Újabb 18 fővel nőtt azok száma az elmúlt 24 órában, akiknél igazolt a vírus. A csoportos megbetegedések terjedése növekszik, rövid időn belül ezek tömegessé válhatnak – kezdte Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos szerint mindent meg kell tenni, hogy ezt lassítsuk.

14:07: Egy légúti vírus terjedését is csökkenteni lehet. Azokat a szoros kontaktusokat kell továbbra is kerülni, amelyek az átadás lehetőségét megakasztják.