Egyetlen megfigyelőalkalmazás használatát javasolja az uniós biztos

Egyetlen megfigyelőalkalmazás használatát javasolja az uniós biztos

Az új koronavírus járványa miatt védőmaszkban várakoznak vásárlók egy New York-i élelmiszerüzlet előtt New Yorkban 2020. március 20-án (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Problémás lehet, hogy az egyes országok különböző alkalmazások segítségével akarják megfigyelni a járvány terjedését – erről írt cikkében a BBC. A koronavírus nyomon követése persze közvetlenül az állampolgárok mozgásának megfigyelését jelenti: azt, hogy találkoztak-e fertőzött személlyel, illetve megsértették-e a karantént, a kijárási korlátozásokat. Múlt héten már beszámoltunk róla, a Google is felajánlotta adatainak átadását a különböző hatóságok számára.

Az európai adatvédelmi biztos, Wojciech Wiewiórowski úgy látja, egyetlen közös applikációt kellene használni erre az Európai Unióban, ezzel elébe menve, hogy az országok a járvány elleni küzdelem helyett a megfigyeléssel foglalkozhassanak. A biztos szülőhazájában, Lengyelországban például bevetettek egy olyan appot, ami még önkéntes izoláció során is beméri az állampolgárok mozgását.

Wiewiórowski szerint pusztán nemzeti intézkedések segítségével nem lehet leküzdeni a koronavírus-járványt, közös módszereket kell alkalmazni, a tömeges adatkezelés pedig rendkívüli felelősséggel is jár.

A digitális jogvédelemmel foglalkozó amerikai Electronic Frontier Foundation szintén felhívta rá a figyelmet, hogy az egyes kormányok most rendkívüli jogkörökkel kívánnak élni az állampolgárok megfigyelése tekintetében is, de a járványveszély elmúltával ezeket el kell felejteni. Továbbá addig is olyan applikációt szabad csak használni szerinte, ami csak a szükséges adatok begyűjtésére alkalmas, más egyébhez nem is fér hozzá, továbbá tudni lehet pontosan, hogy ezek az információk miként szolgálják a járvány leküzdését.