Miután Brad Pitt viccet csinált belőle, Donald Trump visszatért, és kártérítést követel Kínától – videóval

Miután Brad Pitt viccet csinált belőle, Donald Trump visszatért, és kártérítést követel Kínától – videóval

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház vírusellenes munkacsoportjának sajtótájékoztatóján a washingtoni Fehér Ház James Brady sajtószobájában 2020. március 14-én (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Túl sok halál volt ebben az országban, meg lehetett volna állítani, elejét lehetett volna venni, de valaki hosszú idővel ezelőtt mintha úgy döntött volna, hogy ezt nem teszi meg, és emiatt az egész világ szenvedésre ítéltetett – fogalmazott Donald Trump a Fehér Házban tartott hétfői sajtótájékoztatóján. Az amerikai elnök azt követően állt ki az újságírók elé, hogy korábban bejelentették, nem rendeznek több sajtótájékoztatót, mert azok Trump szerint feleslegesek, hiszen az „újságírók ellenséges kérdéseket tesznek fel, és meghamisítják az adatokat”. Az elnök visszatérésekor ismételten hangsúlyozta, egyetlen ország kivételével senkit sem lehet felelőssé tenni a koronavírus-járványért.

Trump leszögezte, a kormányzat „nagyon komoly vizsgálatot” indított arról, hogy Kína hogyan kezelte a járványt. – Egyáltalán nem vagyunk boldogok Kínával, nem vagyunk boldogok az egész helyzettel, mert úgy hisszük, hogy a járványt meg lehetett volna állítani már a forrásánál – mondta. Majd hozzátette, hogy a fertőzést „gyorsan meg lehetett volna állítani, és akkor nem terjedt volna el az egész világon”. – Senki nem akar senkit sem okolni, mi csak azokat az embereket keressük, akiknek meg kellett volna állítaniuk a járványt már a forrásánál – fogalmazott Trump.

Donald Trump: Vigyék be a testbe a napfényt! | Magyar Hang

Az Egyesült Államokban hamarosan eléri az egymilliót a regisztrált fertőzöttek száma, és több mint 56 ezren hunytak el a betegségben. Donald Trumpot számos kritika érte a járvány kezelése miatt. Az elnök, kritikusai szerint, eleinte igyekezett elbagatellizálni a koronavírus jelentette veszélyt, demokratapárti trükknek, álhírnek nevezve a fertőzést, ez pedig a szakemberek szerint komoly hatással volt a betegség terjedésére, hiszen az emberek nem vették kellőképpen komolyan a kórokozót. A kormányzat január 31-én hirdette ki az egészségügyi veszélyhelyzetet, ám a kritikus hangok ezt követően sem halkultak el, a szakemberek hiányolták a szigorító intézkedéseket, és kevesellték az elvégzett tesztek számát.

Trump később már valódi veszélynek nevezte a járványt, és a kellő korlátozások is megszülettek, az elnök vírusról tett kijelentései azonban továbbra is témát adtak az újságírók számára. Állandó szófordulatai szerint a tesztelés „gyönyörű”, a járvány pedig „csodálatosan fog megszűnni”, a legnagyobb visszhangot azonban múlt heti javaslata keltette. Az elnök arról elmélkedett, hogy a betegekbe fertőtlenítő folyadékot kéne fecskendezni, hogy így tisztítsák ki a tüdejüket. A sajtótájékoztató után a szakemberek nem győzték eleget hangsúlyozni, hogy senki ne próbálja ki Trump ötletét. Az egyik legnagyobb kéz- és egyéb fertőtlenítőt gyártó cég közleményben kért mindenkit, hogy ne hallgassanak az elnökre, és semmiképpen se igyanak, vagy fecskendezzenek az ereikbe ilyen anyagokat.

Az amerikai médiában Trump tökéletes ellentéteként jelenítik meg a legfőbb járványügyi szakértőt, Anthony Faucit, aki visszafogottságával és szigorúan szakmai érvelésével józanságot kölcsönöz a kormány kommunikációjának. A CNN korábban megkérdezte Faucit, mit szeretne, ki személyesítse meg őt a Saturday Night Live című szórakoztató műsor paródia-sorozatában. – Természetes Brad Pitt – felelte a szakember. Álma valóra vált, a színész Fauci bőrébe bújva reagált Donald Trump vírussal kapcsolatos ötleteire.

Emlékeztetett, az elnök arról beszélt, „relatív hamar” meglesz a védőoltás. – A történelem egészéhez mérve valóban viszonylag gyorsan lesz oltóanyag. De ha egy barátomnak azt mondom, relatív hamar ott leszek, és másfél év múlva bukkansz fel, akkor a barát relatív dühös lesz – fogalmazott Pitt-Fauci. Természetesen a gyönyörű tesztek, és a csodaként eltűnő járvány miatt is megkapta a magáét az elnök. Ahogy azért a kijelentéséért is, hogy „sok néven nevezhetjük, de nem tudjuk pontosan, mi ez”. – Tudjuk, hogy mi ez – hangsúlyozta az ál-Fauci. A fertőtlenítő beinjekciózására, és a napfény testbe juttatására már nem tudott mit mondani a színész, csak fogta a fejét, „bár tudom, hogy nem lenne szabad megérintenem” – tette hozzá, utalva arra, hogy Trump beszéde közben Fauci többször is a fejét fogta rémületében. Pitt-Fauci megnyugtatott mindenkit, az elnök nem akarja kirúgni őt, majd a színész levette a parókát és köszönetet mondott Faucinak és az egészségügyi dolgozóknak a kemény munkáért.

Donald Trump korábban egyértelművé tette, a járványért egyedül Kína a felelős. A vádaskodásban odáig ment, hogy az ázsiai országgal szemben mutatott túlzott lojalitás miatt leállította az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) nyújtott támogatást. Az elmúlt hetekben több ország is beállt az amerikai elnök mögé, azt követelve, hogy Kína járuljon hozzá egy független nyomozás lefolytatásához, amely fényt deríthetne arra, hogyan és hol indult el a járvány. Trump hétfőn még tovább ment, újságírói kérdésre azt mondta, az Egyesült Államok is elgondolkodik azon, mekkora kártérítést követelhetne Kínától a járvány okozta gondok miatt.

Az utóbbi időben több cikk is megjelent az Egyesült Államokban a kínai járványkezeléssel kapcsolatban. Az AP hírügynökség arról írt, hogy bár a helyi hatóságok már január 14-én is pontosan tudták, mivel állnak szemben, közel egy hétig nem tették meg a szükséges intézkedéseket, ezzel elszabadítva a vírust. Az idézett szakértők szerint, ha a kínai kormány időben lép, elkerülhető lett volna a világjárvány.

The Washington Post cikke szerint pedig az amerikai külügyminisztérium 2018-ban diplomáciai csatornákon már figyelmeztette Pekinget a vuhani laboratórium biztonságosságának és menedzsmentjének hiányosságaira. A jelentés éppen a SARS-hoz hasonló légúti megbetegedéssel járó járvány lehetőségére hívta fel a figyelmet. S bár korábban azt, hogy a vírus laboratóriumból indult útjára, egyszerű összeesküvés-elméletnek tartották, az elmúlt hetekben egyre többször került elő a politikai kommunikációban. Trump mellett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is többször utalt erre a lehetőségre.

A vuhani labor vezetői azonban minden vádat visszautasítottak. – Biztos, hogy nem tőlünk szabadult ki a vírus – fogalmazott Jüan Cse-ming, az intézet egyik igazgatója a kínai állami televízió angol nyelvű kiadásának. Hangsúlyozta, néhány médium szándékosan félre akarja vezetni az embereket a hamis állításokkal.