Brüsszelbe hívta az EP elnöke Orbán Viktort – a miniszterelnök nem megy

Brüsszelbe hívta az EP elnöke Orbán Viktort – a miniszterelnök nem megy

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 23-án. Jobbra a koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkot viselő Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdekes vita alakult ki az Európai Parlament és a magyar kormány között. Már egy hete lehet tudni, hogy az EP e heti plenáris ülésén napirendi téma lesz Magyarország, a következő címmel: „Vészhelyzeti kormányzás Magyarországon és annak hatása a jogállamiságra és az alapvető jogokra”.

Május 12-én, kedden Varga Judit igazságügyi miniszter levelet írt az Európai Parlament elnökének, David Sassolinak, ahol jelezte, hogy a magyar kormány nevében szeretett volna online vagy élőben felszólalni. Az EP elnöke azonban elutasította, Varga az MTI-nek a következőképpen kommentálta ezt: „az Európai Parlament a magyar kormány mellőzésével akar ítéletet mondani Magyarország felett egy világjárvány közepén”.

Meg kell jegyezni, hogy a miniszter téved, a parlament csak vitát tart, határozat, állásfoglalás nincs napirenden. Az Európai Parlamentet egyébként semmi sem kötelezi arra, hogy kormánytagokat szólaltasson meg egy kérdésben, arra az úgynevezett meghallgatások keretében adnak lehetőséget, ezek az események valamelyik szakbizottság előtt zajlanak. Az EP-nek éppen az a lényege, hogy választott testület a tagállami kormányoktól függetlenül működik, viszont a magyar kormánypárt EP-képviselőinek természetesen lehetőségük van megvédeni pártjukat. A gyakorlat egyébként az, ha egy állam- vagy kormányfő fel akar szólalni, akkor minden esetben megadják neki a lehetőséget, ennél alacsonyabb szintről viszont az elnök dönt.

Jourová: Sosem mondtam, hogy a felhatalmazási törvény nem ütközik az uniós jogba | Magyar Hang

Ettől függetlenül David Sassoli kedden késő délután levelet küldött a magyar kormánynak, amelyben felajánlja a lehetőséget Orbán Viktornak, hogy vegyen részt és szólaljon fel a vitán csütörtökön reggel 9 órai kezdettel. Ehhez azonban a magyar miniszterelnöknek Brüsszelbe kell utaznia – bár ezt Varga Judit is vállalta volna –, mert az Elnökök Értekezletének (ami körülbelül a házbizottságnak felel meg) korábbi döntése értelmében csak személyesen lehet felszólalni ezen a plenárison. 

Még Sassoli levele előtt Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő jelezte, hogy ő szívesen szót adna Varga Juditnak, aki „beszélhetne a gödi Samsung-gyár kapcsán hozott rendkívüli kormányrendeletről, a közérdekű adatok kiadásának vészhelyzetre való hivatkozással meghosszabbított – de azt sem sűrűn betartott – határidejéről, a festékfújás miatt rabosított politikai aktivistákról, a dudálásért vegzált politikusokról, az ellenzéki polgármesterek által irányított önkormányzatok forrásainak einstandolásáról, az egészségügyi dolgozók elismerése helyett sportra, kommunikációra, propagandaplakátokra költött állami forrásokról”.

Frissítés:

Levélben válaszolt Orbán Viktor David Maria Sassolinak – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedd este. Orbán Viktor kifejtette, hogy jelenleg minden erejét és energiáját a járvány elleni védekezés köti le, így a magyar kormány képviseletében Varga Judit igazságügyért és európai uniós ügyekért felelős miniszter tud részt venni a vitában. A miniszterelnök arra is felhívta az EP-elnök figyelmét, hogy az Európai Tanács soros elnöksége képviseletében egy államtitkár lesz jelen – tette hozzá Havasi Bertalan. Mindezek alapján Orbán Viktor levelében arra kérte az Európai Parlament elnökét, hogy biztosítsa a felszólalási lehetőséget Varga Judit miniszternek.