Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

A Sziget főszervezője: A kormánynak végre valódi segítséget kell nyújtania a kultúrának

Szerző: | 2021. január 29., 10:41 | Featured, Kultúra

A Depeche Mode koncertje a Volt Fesztiválon 2018. június 26-án (Fotó: Mudra László/Rockstar Photographers)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem lehet komplett szakmákat hagyni összeomlani, mert a romok alól már értelmetlen lesz „szemezgetni” – írta Facebook-posztjában Kádár Tamás, a Sziget fesztivál főszervezője, aki szerint a mostani állami segítség nem képes megmenteni a kulturális ágazatot.

HIRDETÉS - AIP

Nem sikerült megmenteni a munkahelyek kétharmadát a Sziget fesztivált szervező cégnél. Ma 40 fővel kevesebben dolgoznak ott, mint egy éve – ezt Kádár Tamás, a Sziget fesztivál főszervezője közölte Facebook oldalán.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

– Megtanultuk a saját bőrünkön, hogy szavak és kampányok nem mentenek meg munkahelyeket, egzisztenciákat, családokat. A fesztiválszervezők 700 milliós keretéből összesen 220 milliót kap meg 27 fesztivál, hátha az kompenzálja a zeneipar 2019-es 45 milliárdos jegybevételét – írta Kádár, aki hiányolja az ágazatuk iránti társadalmi szolidaritást. Szerinte a kormány nem érzi szükségesnek, hogy jobban támogassa az ágazatot, mert nem veszít szavazatokat azzal, ha nem így tesz. „Amíg lesznek olyanok, akik a direkt »támogatásokat« élvezik (Laposa, Hunguest, Ákos, Raktárkoncert, stb.), addig el lehet mondani, hogy »ez a szakma már milliárdokat kapott, mit sírnak?«” – írta.

A fesztiválszervező szerint a kormányzatnak végre valódi segítséget kell nyújtania a kultúrának, a vendéglátásnak és minden olyan szereplőnek, akik ténylegesen leálltak, bezártak, teljesen elestek a bevételeiktől. Felhívta a figyelmet: akinek kiesett a teljes bevétele, és a semmiből kellene fizetnie a rezsit, nem fog járulékcsökkentés révén fennmaradni, és nem vigasztalja az sem, hogy – az ígéretek szerint – egy esetleges nyitáskor elsőként nyithat ki. Ezt az ígéretet a január 28-i Kormányinfón tette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a vendéglátóipari vállalkozóknak.

– Ez nem csak az érintetteket és engem kellene, hogy elkeserítsen és frusztráljon… Tavaly áprilisban kértük először a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatását. Azóta írtunk leveleket, telefonáltunk, hatástanulmányt csináltattunk, érveltünk, szakmai szervezeteket menedzseltünk, sajtóközleményt adtunk ki… minden hangszeren játszottunk. De semmi. Az újraindulást persze mindenki „elvárja” tőlünk, hiszen Sopron, a Balaton, Budapest számít a sokszázezer vendégre, a bevételre, amit hoznak, az állam az adóbevételre, a járulékokra. Ha nem idén, akkor majd jövőre. „Addig oldjátok meg valahogy!”A vendéglátósoknak elegük lett. Szerintem sok zenésznek, színésznek, művésznek, rendezvényszervezőnek, technikusnak, fesztiválszervezőnek is elege van. Nem lehet komplett szakmákat hagyni összeomlani, mert a romok alól már értelmetlen lesz „szemezgetni” – írta Kádár.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: fesztivál, koronavírus, koronavírus-járvány, kultúra, vendéglátóhelyek


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest