A Muszukajev-hatás: Németh Szilárd beintett Orbán Viktornak

A Muszukajev-hatás: Németh Szilárd beintett Orbán Viktornak

Az orosz származású Muszukajev Iszmail parádés teljesítménnyel szerzett tokiói kvótát a szabadfogásúak 65 kilós mezőnyében (Fotó: MBSZ)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akarja-e ön, hogy egy betelepített muszlim férfinak szóljon a magyar Himnusz az olimpián? Egy népszavazás esetén az eredmény borítékolható, mégsem valószínű, hogy a kormány megkockáztatja a kérdést, annál is kevésbé, mert az hirtelen kényelmetlenül aktuálissá vált. A kazahsztáni Nur-Szultanban megrendezett birkózó-világbajnokságon felbukkant egy magyar színekben induló versenyző, aki bámulatos teljesítménnyel bronzérmet szerzett. Majd a diadalt Allahnak köszönte. Ő Muszukajev Iszmail, az észak-kaukázusi Kabard- és Balkárföldről származó birkózó, akit a Németh Szilárd vezette Magyar Birkózó Szövetség frissen, a világbajnokság előtt honosított.

Muszukajev eredményének fényében egyszerre tűnik indokoltnak és mégis meglepőnek a szövetség lépése. A Kaukázus a szabadfogású birkózás fellegvára, ahol a gyermekek mögé kerüléssel jönnek a világra, egy onnan származó versenyző könnyen életet lehelhet az itthon régóta gyengélkedő szakágba (ráadásul Kuramagomedov Murad személyében még egy kiváló ex-orosz sportolót is honosítottak). A Nemzeti Sport publicisztikában védte meg a döntést, hangsúlyozva, hogy a két birkózó nem elveszi a lehetőséget a hazai atléták elől, hanem tudása és tapasztalata megosztásával éppenhogy megteremti a sikeresebb szereplés lehetőségét. Muszukajev kapcsán csupán azt felejtették el közölni, hogy a bronzérmes atléta muszlim.

Nekünk harangoztak? | Magyar Hang

Ideális esetben ez természetesen magánügy, és semmi keresnivalója egy sportoló jellemzésében, a magyar közbeszéd azonban jelenleg távol van az ideálistól. A kormány sikeres kampányának köszönhetően ma az iszlám nagyjából egyet jelent az öngyilkos merénylettel és a nemi erőszakkal. A gyűlöletkeltés esszencialista következtetései közel kétmilliárd embert vonnak egy kalap alá. És hogy ki számít muszlimnak? Az, akit nem akarunk beengedni a kerítésen belülre, hiszen élve felfalja a karosszékben szundikáló nagymamát.

Ez alapján Németh Szilárd csúnyán beintett Orbán Viktornak azzal, hogy szélesre tárta a kaput két bevándorló előtt. Csakhogy a szövetség saját bevallása szerint egykor maga is birkózó elnöke a kormányfő szempontjából sokkal nagyobb bűnt követett el. Lehetőséget adott az országnak, hogy megismerjen egy egészen kiváló sportolót, aki, mint kiderült, a szőnyegen kívül is legalább olyan színes egyéniség, mint a küzdelem hevében.

Propaganda | Magyar Hang

Muszukajev mélyről indult: a 2016-os orosz bajnokság után – ahol a katonaságot kellett kivezényelni a meccsére, stábjával akkora botrányt csapott a gyanús bírói döntések miatt – minden esélyét elvesztette, hogy hazája színeiben szerepeljen. És nagyon magasra juthat, mert egyedi technikájára kevesen találnak ellenszert, súlycsoportjában a jövő évi tokiói olimpia egyik esélyesévé lépett elő.

Naivitás lenne persze a hősi mítosz irányából, és nem az érdekek játéka mentén értelmezni a történéseket. A birkózónak kellett egy új nemzet, amelynek színeiben kvalifikálhatja magát az olimpiára, Magyarországnak meg kellett egy jó sportoló, aki kihúzza a szakágat a gödörből. Muszukajev – akaratlanul – mégis hősies tettet hajtott végre.

Végtelen dicséret Allahnak, aki egyenes úton vezet bennünket. Ha muszlimok vagyunk, akkor a fülünktől a lábujjunk hegyéig annak kell lennünk – írta Instagramján a birkózó. – Ria, ria, Hungária – tette hozzá a bronzmeccs utáni nyilatkozatában a köztévé kamerája előtt. Ezzel tudtán kívül ütött rést azon a falon, amit a kormány az elmúlt évek fáradságos munkájával felépített.

A kormányzati propaganda egydimenziós térben akarja értelmezni az iszlám világot | Magyar Hang

Ha egy térben akarjuk szerepeltetni a két megszólalást, akkor fel kell tételeznünk, hogy a kormánypropaganda állításával ellentétben a világ nem egy- és még csak nem is kétdimenziós. Ahogy a benne élő emberek sem. Muszukajev a teljesítményével reflektorfénybe kerülve bizonyította, hogy a sikerben elmosódnak a határok, a nagy közös diadal közepette pedig hirtelen előkerül a sokszínű, a közösségtől eredménye miatt egy pillanatra leválasztható egyéniség. És ha ez nem is vezet szükségszerű elfogadáshoz, elbizonytalanító hatása mindenképpen lehet. Nem lennék most Németh Szilárd helyében.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/39. számában jelent meg, 2019. szeptember 27-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/39. számban? Itt megnézheti!