A válságban még jobban látszik, mennyi mindent pazaroltunk el

A válságban még jobban látszik, mennyi mindent pazaroltunk el

Orbán Viktor az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben (Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus árnyékában minden kezd átértékelődni. Leginkább az, hogy az emberi élet mennyire kiszolgáltatott eddig ismeretlen betegségeknek. Úgy látszik, ez a globálisnak tűnő válság hazánkat sem kerüli el, így itthon, Magyarországon is nagy a riadalom, tovább rontva az eddig sem túl jó kedélyállapotot. Ami érthető, mert minden embernek csak egy élete van, és ezt minden lehetőség szerint óvni kell. Mindenesetre, bármikor lesz is vége a járványnak, a világ már nem lesz ugyanolyan, mint régen. Talán Magyarország sem. Úgy, mint 2001. szeptember 11-e után, most szintén egy megváltozott világgal kerülünk szembe. Feltételezhető, új fejezet kezdődik majd a világtörténelemben. Más félelmek és bizonytalanságok fognak jelentkezni, amelyekre indokolt válaszokat adni, követve a globális dinamikát, elkerülve a demokráciák további sérülését.

Ebben a válaszkeresésben a hazai pártoknak szükségszerű aktív szerepet és felelősséget vinniük. Elengedhetetlen a kérdést feltenni saját maguknak és a választóknak: fel vagyunk-e készülve arra a korra, amelyben élnünk kell? Az életminőség javítása, éghajlatváltozás, a demográfiai teher, a szegénység felszámolása, a gazdasági mechanizmus kérdései vagy a szociális ellátórendszer javítása ma szintén fontos kérdés. Vajon az eddigi tapasztalatok alapján a jelenlegi politikai elit képes-e ezekre hatékony megoldásokat adni?

Folyamatos önzésük, tolakodásuk az állam „vályújához”, kapzsiságuk, az oligarchikus vagyonok szennyes bűze, erkölcsi kudarcaik sok jóval nem kecsegtetnek. Tudjuk, az élet soha nem lehet teljesen tisztességes, és erre a politikai vezetőink nem is igen törekednek, mégis, már hosszú ideje olyan társadalomra vágyik a magyar ember, amely mindenki számára kiszámíthatóan működik. Olyan társadalomra, amely nem címkézi az embereket oly módon, melyik társadalmi osztályhoz tartoznak vagy éppenséggel melyik országrészből jöttek, illetve milyen iskola jutott nekik. A kormány politikája miatt ehelyett a magyar társadalom rossz beidegződései kerülnek felszínre, a gyűlöletpolitikája szándékosan eltorlaszolja az utat a tisztánlátás előtt.

Légszomj | Magyar Hang

A mostani, koronavírus okozta válságban talán még jobban látszik, mennyi időt, energiát, pénzt pazaroltunk el a rendszerváltás óta. Hagytuk, hogy sok év alatt a kormányközeli oligarchák, családtagok, barátok milliárdokat csencseljenek össze, és ők most, ebben a kritikus helyzetben, nyugodtan megbújnak a sötét háttérben. A többségnek meg marad a lerohasztott egészségügy, a kézfertőtlenítő, a szájmaszk és a tartalékok hiánya, a teljes kiszolgáltatottság. Ha véget ér a koronavírus okozta krízis, valódi korszakváltásra lesz szükség.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/13. számában jelent meg március 27-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az üzletekben vagy digitálisan! És hogy mit talál még a 2020/13. számban? Itt megnézheti!

Kötöttfogás Extra

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – „A nőnek a konyhában a helye”