Átestek a koronavíruson, és még csak nem is tudtak róla

Átestek a koronavíruson, és még csak nem is tudtak róla

Védőmaszkot viselő egészségügyi dolgozó ellátja a betegeket a koronavírus-járvány miatt felállított ideiglenes kórházban, az észak-olaszországi Bresciában (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Filippo Venezia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Apró reménysugár az ijesztő koronavírusos hírek közepette, hogy az olasz járvány epicentrumában egy kis település lakóinak többsége valószínűleg már túl is van a fertőzésen. Egy 4600 fős településről, az észak-olaszországi Castiglione d’Adda-ról van szó, melynek lakosait véradás keretében véletlenszerűen tesztelték.

Csak 60 fős a minta, és aligha mondható tudományos kísérletnek, mindenesetre szakértők igencsak meglepődtek, amikor kiderült, hogy a donorok 70 százaléka átesett a koronavíruson úgy, hogy alig néhányan vették észre. A településen hivatalosan csak a lakosság 4 százalékánál könyvelték el a betegséget – írja az alapblog.hu a La Stampa olasz lapra hivatkozva. Egy szóval többen úgy estek át a víruson, hogy észre sem vették. 

A járvány által leginkább sújtott európai országnak számító Olaszországban az utóbbi napokban valamelyest javult a helyzet, tegnap ötszázhuszonötre csökkent az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak napi száma, amely így elérte a 15 887-t. Március 19-e óta vasárnap haltak meg a legkevesebben egy nap alatt. A diagnosztizált fertőzöttek száma viszont ismét megközelítette a háromezret, összesen már 128 948 betegnél mutatták ki a vírust.