Az egész világ fújni ment

Az egész világ fújni ment

Fotó: Instagram/Sean „Hula” Yoro

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sávokba fújta a szél az esőt, mintha egy nagy függönyt húzna el az égen épp valaki. Álltunk az ablakban, és a tócsákat lestük a függöny mögül. Tízezerszám hemperegtek a tócsákban, odakinn a vírusok. Nyerésre álltak, az igaz, de unták magukat jó ideje. Úgy tűnt, semmi sem változik, nem látszott jönni a jó idő. Pedig az Úr napja volt, vasárnap, és mindenki várta a föltámadást. De csak a szél támadt még jobban föl és a szomszédból, Lázár úr, tegnap a falon átkiabált, hogy játsszuk meg a lottószámait. Vacakolt az internete megint. Nem volt veszélytelen használni amúgy a netet, mert azon keresztül is bejuthattak a szobába a vírusok, de hát, egyszer élünk, úgy voltunk vele.

A szomszédunk most megint kiabált, azt kérte, hangosítsuk föl a misét neki. Havazott nála az esőtől a rádióadás. A bevonuló éneket dúdolta épp a streamelt, messzi pap, és hallottuk, hogy Lázár úr pohara a falunkhoz tapad. Jobbal fogta minden bizonnyal oda, mert élesebb volt a jobb füle és jobb híján ballal keresztet vetett a fal túloldalán. Mit mond, kiabált türelmetlenül, de mióta a pap szájmaszkot viselt, nem lehetett követni, csak a mozdulatait. Mit mond, tudakolta megint, mi meg kórusban kiabáltuk vissza, hogy az Úr legyen vele. Jó, jó. Ez volt a válasza. Aztán átkiabáltuk a várható időjárást meg a vízállást is, és azt kérdezte erre meg, hogy a hajóvontáknak még mindig tilos-e találkoznia, és mivel aznap nem mondtak be semmit, ami erre utal, azt válaszoltuk, nem tilos. Na, akkor van egy ötlete, tapsikolt. Csak előbb közvetítsük a Bruce Willis-ismétlést neki.

Végigvárta a falunk meg a pohara mögött, míg megmenti a Földet Bruce Willis, egyszer bele is aludhatott, és azt kérdezte, hogy szájmaszk volt-e az atlétás gyereken. Nem volt. És lehet, hogy maszkot viselnek újabban a Megasztár meg a Barátok közt hősei, de Bruce Willis még anélkül lett úrrá a káoszon. Jó, jó, tapsikolt, akkor mi jobb helyzetből indulunk. Eleve.

Maszkot viseltek otthon a betörők, akik, mert mindenki otthon volt, nem tudtak betörni sehova. Maszkot a köztéri szobrok is és az esőben feledett, ázó plüssnyulak. Maszkban zuhanyoztunk és maszkot rendeltünk múlt héten a guppiknak mi is, és le is gyártották, Kínában, hamar, és maszkos biciklis futárok hordák házhoz a megrendelt maszkokat. A legtöbb embernek maszk volt a Facebook-profilképe is. Persze, részben a megvezetés miatt. Szemmel tartották ugyanis a közösségi médiát a vírusok. Keresték, ki, merre van.

Szóval, ha a lottót megnyerem, kiabálta a szomszéd a vastag fal mögül, a festékszórókba klórt töltetek a világon mindenütt, mert ki nem állhatja állítólag a klórt a nyavalyás corona. Kibérelem aztán az összes vontatóhajót, és utasítást adok nekik, hogy amennyit lehet, találkozzanak és hordják szét a folyók mentén a festékeket, és ha várják majd őket a partokon kapucnis, maszkos emberek, akik színekkel rajzolják tele a szürke házakat, nyulakat fújnak rájuk vagy jelszavakat, akkor tán győzhetünk.

Tervnek nem volt ez kevés, csak hát kellettek hozzá a szomszédunk számai, úgyhogy elkezdtük átkiabálni neki a tegnap húzottakat, ő meg mind az öt után tapsikolt és kiabált vissza, hogy jó, jó, eddig rendben van. Átkiabálta a kártyája számait meg az összes szükséges kódokat, mi meg klórt rendeltünk a világ festékszóróiba, a folyókra meg hajóvonták találkozásait. És amint megvoltunk vele, megkezdtük a szervezést.

A túlsó szomszédba kopogtunk először át, a konyhafalon, hogy ismertessük a terveket és kértük, hogy kopogjanak ők is tovább velük. Működött. Lekapcsolta mindenki az internetet, és fényjelekkel terjedt a hír, meg ablakokba tett transzparenseken. Zavartan tanakodtak, odakinn a vírusok. És ahogy elállt az eső, tapsikolt a nagyszobában mindenki még kicsit, és fegyelmezett sorokban az egész világ fújni ment. Klóros sprével, maszkban firkált nyugdíjas és óvódás. És szebb lett minden odakinn, színesebb. És hazamentünk, és vártuk, hogy a klór párolog. És néztünk a szobánkból kifele, és nem voltak behúzva többé a függönyök. És akkor, valami, odakint, egyet tüsszögött.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/15. számában jelent meg április 9-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/15. számban? Itt megnézheti!