Berki Krisztián és hat bűnöző, aki benne lakik

Berki Krisztián és hat bűnöző, aki benne lakik

Berki Krisztián így jelentette be, hogy elindul a főpolgármesteri posztért.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kamupártok indítása után Rogán Antal magasabb fokozatba kapcsolt: Hajdú Péter és Kárász Róbert bemutatta a Nemzeti Együttműködés Rendszerének nem hivatalos kamujelöltjét Budapest főpolgármesteri székébe – ő Berki Krisztián, a tükörsimára vasalt heréjű realityhős. A jelölt szerepét játszó celeb személye önmagában is izgalmas, hisz abban a rendszerváltás utáni Magyarország hat jellegzetes bűnöző-archetípusa vegyül.

I. Berki Krisztián csaló. Pitiáner szélhámos, aki kifogástalan meggyőzőerővel hordozza a fehérgalléros bűnözők félreérthetetlen jegyeit, s akinek nevéhez gazdasági bűncselekmények sora tapad. Nincs Magyarországon bejelentett lakcíme, hatalmas vagyonnal henceg, miközben hungarocell aranyrudakkal fotóztatja magát. Ugyanez a Berki Krisztián a valóságban egy másfél szobás albérletben lakik a csajával meg a kisbabájával, kölcsönautókkal csapatja, és vidéki diszkóhaknikból, műsorvezetésből meg realityszereplésből tartja el a családját. Ismerve a hazai média jövedelmi viszonyait, ez az átlagkeresetnél több pénz, de nagyon-nagyon messze elmarad az elit gazdagságától. Berki Krisztián Rogán Antalnak hazudja magát, egy virtuális világot épít, melyben ő Hajdú Péter.

Miért Soros? | Magyar Hang

II. Berki Krisztián stróman. Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy ez a rossznevű senki sokkal közelebb áll az iratait fél liter pálinkáért eladó hajléktalanhoz, mint Mészáros Lőrinchez. Berki Krisztián hencegő, kisstílű szélhámos, aki láthatatlan, nagystílű szélhámosok kedvelt játékszere – erre utal az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatói székébe huppanása és főpolgármester-jelöltként való indulása egyaránt. Berki Krisztián könnyedén feláldozható, értéktelen sakkfigura, aki fél lábbal mindig a börtönben van, akit megbízói bábként használnak, hogy törvénytelen ügyeikhez arcot és felelőst rendeljenek.

III. Berki Krisztián kidobóember. Karaktere jól átélhetően hordozza a kopasz, kigyúrt őrzővédős „vállalkozó” archetípusát, akinek outfitjéhez aranyfuksz, BMW-slusszkulcs és legalább két szilikoncsöcs tartozik. Aki az utcán szembejön, igyekszik félrehúzódni, mert külseje, járása és testtartása pillanatnyi kétséget sem hagy afelől, hogy bármikor készen áll a fizikai küzdelemre. Berki Krisztián alakmásaival sajnos bárki bármikor könnyen összefuthat a pesti éjszakában hol taxis hiéna, hol biztonsági őr, hol drogdíler, hol strici képében.

TV2 Tények - a bulvár és ami mögötte van | Magyar Hang

IV. Berki Krisztián kultúrbűnöző. Szégyentelen trashceleb, aki harmincszavas szókincsével, irritáló hencegésével és azzal, hogy kíméletlenül ledominálta a csajait, a hazai prolik rajongott hőse lett. Berki Krisztián azt alakítja, akinek a tömeg a sikeres embert elképzeli: nem dolgozik, jó csajokat kefél, és egyetlen összetett mondatban nagy pofával megfejti a világot. Fontos, hogy ez a mondat mindig tartalmazza a „siker”, a „pénz” és a „nő” szót.

V. Berki Krisztián egotréner. Hogy ismertségét kamatoztassa, a posztmodern világ papjának állt, az önmegvalósítás evangéliumát hirdeti, s az ahhoz szükséges motivációt saját példájával biztosítja. Instagram-oldalának fényképei egyértelműen jelzik, hogy az álmoknak szánt élet, a pozitív hozzáállás, a negatív gondolatok és személyek száműzése, valamint a „nekem minden jár” szelleme miként tesz bárkit funkcionális pszichopatává. Hősünk végső célja kétségtelenül ez, hisz ahogy a kokain a drogok királya, úgy a kokainhoz tartozó istenember a társadalom királya.

VI. Berki Krisztián politikusbűnöző. Hősünk portfólióját kiválóan egészíti ki a megbízó Rogán Antal, a producer Hajdú Péter és a promóter Kárász Róbert projektjében, ahol immár főpolgármester-jelöltként parádézhat. A rossz vicc valóra váltásának ördögi zsenialitása abban rejlik, hogy a súlyosan terhelt és teljes joggal megvetett Berki-mémet a nemzeti együttműködés rendszere a politikai vetélytársakra ereszti, s ezzel az ellenzéki szereplők mindegyikét összeberkizi. Rogánék jól látják, egy kulturális térből érkező kihívás a hagyományos pártokra és szektákra minden korábbinál reálisabb veszélyt jelent. Ukrajna elnöke és az olasz kormánytöbbség vezető erejének alapítója egyaránt humorista volt, s Reykjavíkban is befutott egy viccpárti polgármester. Rogán, Hajdú és Kárász ezt a jelenséget próbálja Berki Krisztián elindításával szétégetni és beárazni. Nem hiszem, hogy Berki feltűnése elsősorban ennek a főpolgármester-választásnak szól – akár nekem, akár Karácsony Gergelynek –, hanem valamennyi választásnak, ami a jövőben elkövetkezik. A rendszer Berki Krisztián személyével magát a rendszeren kívüliséget támadja.

A hibrid rendszer gyenge pontja | Magyar Hang

S mint mindig, a NER természetéből fakadóan támadja a demokratikus működést. Az illiberális kurzus ellenérdekelt az esélyegyenlőségben és a kiegyensúlyozott médiaviszonyokban, s már nem pusztán erőfölényével él vissza ellenzékének rovására, hanem saját intézményrendszerét támadja. Nem pusztán azt üzeni, hogy a maga által hozott törvények felett áll, hisz Berki Krisztián ajánlásai nyilvánvalóan Kubatov Gábor adatbázisától bűzlenek – ezt a mennyiséget nem az utcán szedte össze. Berki elindításával a rendszer azt üzeni, hogy maguk a törvények és az intézmények rosszak. A választás, a demokratikus működés egy ócska cirkusz, ahol mindenféle jöttment hülye elindulhat – kell ez nekünk? Berki Krisztián indításának végső értelme: fokozni az igényt egy felvilágosult abszolutizmus iránt, ahol a jó király felesleges viták nélkül irányítja az országot.

Egy szempontból mégsem sajnálom Berki Krisztián indulását. Ha ugyanis Rogán Antal használ valamit, az szükségszerűen olyasmi, amit ismer, amit ért, aminek erényeit és gyengeségeit egyaránt jól látja. Így került Orbán Viktor egykori gazdája, Soros György a legfőbb démon szerepébe. Berki Krisztián ezért nem pusztán Rogánék üzletfele és barátja: Berki Krisztián az ő kulturális termékük. Berki Krisztián a NER kultúrpolitikájának arca, benne koncentrálódik mindaz, amit Orbán Viktor és Habony Árpád a magyar társadalomról gondol. Kovács Ákos, Wass Albert és Dzsudzsák Balázs mellett Berki Krisztián is a rendszer identitásának része. S ez a leggyengébb pontjuk: a pénzes proliságuk, a kokainizmusuk, a kultúramentességük, a luxusban való tobozódásuk.

Madarat tolláról, kurzust kultúrájáról | Magyar Hang

Berki Krisztián jelenléte nem pusztán veszély – lehetőség is, hogy a rendszer ellenzéke rámutasson: a nemzeti pántlika, a nemzeti politika, a Klebelsbergre és Széchenyire hivatkozó újburzsoázia nem pusztán tolvajló oligarchiát, kínai szövetséget, orosz atomerőművet, vasbetont és szolgaságot jelent, hanem magát Berkit Krisztiánt is. A Nemzeti Együttműködés Rendszere a posztmodern kor érvénytelenségének és értéktelenségének gyújtópontjába Berki Krisztiánt állítja – s ez többet mond el a rendszerről, mint döntéshozóinak kapzsisága és hatalomféltése. Orbán Viktor rendszerének Achilles-sarka a kultúrája, melyet Rogán Antal a Berki Krisztiánban rejlő hat bűnöző karakterének megidézésével a lehető legméltóbb módon reprezentál. A hetedik te magad légy, Krisztián!

A Magyar Hangban megjelent véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/37. számában jelent meg, 2019. szeptember 13-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/37. számban? Itt megnézheti!