Éjféltől részleges kijárási tilalom lép életbe Szlovákiában

Éjféltől részleges kijárási tilalom lép életbe Szlovákiában

Az új koronavírus járványa miatt védőmaszkot és gumikesztyűt viselő képviselők a parlament alakuló ülésén a pozsonyi ülésteremben 2020. március 20-án (Fotó: MTI/AP/TASR/Michal Svítok)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Északi szomszédunknál újabb 47 személynél diagnosztizálták a Covid-19 betegség kórokozóját, és így 581-re emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma az országban – jelentette be kedden az MTI által is idézett Igor Matovic miniszterelnök Pozsonyban. A gyógyultnak nyilvánítottak száma ugyanaznap tizenháromra nőtt.

Szlovákiában az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának növekedése ezen a héten gyorsult, míg a múlt héten a 30-as napi átlagot közelítette, most már a napi ötven felé tart, hétfőn 49 volt. Azon a napon az újonnan regisztrált fertőzöttek mintegy kétharmada, kedden pedig több mint fele olyan külföldről egyénileg hazatérő turista volt, akit a hazatérők számára bevezetett karantén előtti vírustesztelésen szűrtek ki.

Az országban folyamatosan emelkedik a naponta elvégzett vírustesztek száma, az előző napi adatok óta 1448 új tesztet végeztek, ami közel ötszöröse a múlt heti napi átlagnak. Hétfő reggeltől minden külföldről hazaérkezőt tesztelnek, kedden délig összesen már 17 639 vírustesztet végeztek, ezek közül 17 058 bizonyult negatívnak.

A szlovák egészségügyi minisztérium kedden közzétett adatai szerint a gyógyultnak nyilvánított személyek száma további öttel emelkedett, s így elérte a tizenhármat. A SARS-CoV-2 vírus jelenlétével diagnosztizált szlovákiai lakosok mintegy harmada középkorú, 30 és 44 év közötti, ezek mintegy harmada a pozsonyi megyében él. Az összes fertőzött nagyobb hányada, mintegy három ötöde férfi. Jelenleg 176 személyt kezelnek kórházban, közülük hármat intenzív osztályon, a kórnak egyelőre két megerősített halálos áldozata van.

Egyetlen megfigyelőalkalmazás használatát javasolja az uniós biztos | Magyar Hang

Ahelyett, hogy az Európai Unióban minden kormány különféle módon ellenőrizné a járvány terjedését, ami közvetlenül az állampolgárok mozgásának megfigyelését jelenti.

A koronavírus terjedésével összefüggésben kedd éjféltől hatályba lép a szlovák kormány legújabb intézkedéscsomagja, amely alapján utazási korlátozásokat és részleges kijárási tilalmat vezetnek be április 13-ig, illetve a schengeni belső határokon április 17-ig visszaállítják a határellenőrzést is.

Az utazási korlátozás alapja, hogy a lakosoknak nem szabad elhagyniuk annak a járásnak a határait, amelyben lakhelyük van. A részleges kijárási tilalom pedig nem vonatkozik a munkába járásra, a bevásárlásra, az orvoslátogatásra, a természetjárásra, illetve néhány más kivételre. Az adott időszakra korlátozzák a szabad gyülekezéshez való jogot is, azzal csak az egy háztartásban élő személyek élhetnek.

A cseh képviselőház meghosszabbította a szükségállapotot

Április 30-ig meghosszabbította a cseh képviselőház kedden a koronavírus-járvány miatt az országban elrendelt szükségállapotot, jelenti tudósításában az MTI. Mint írják, a március 12-én elrendelt harmincnapos szükségállapot, amely egyszerűbbé teszi koronavírus-járvány terjedése elleni intézkedések meghozatalát, április 11-én járt volna le. A kormány azt kérte az alsóháztól, hogy azt újabb harminc nappal hosszabbítsa meg. Az ellenzéki pártok ezt azonban túl hosszúnak tartották és rövidebb időszakot javasoltak. A parlamenti alsóház végül a kommunisták javaslatát fogadta el, és a szükségállapotot április 30-ig hosszabította. A 200 tagú testületben, amely a koronavírus-járványra való tekintettel az erőviszonyokat betartva csak korlátolt számban, 102 képviselővel ülésezett, a javaslatot a szavazáskor 90-en támogatták, míg öten ellene voksoltak.

Andrej Babis miniszterelnök vitaindító felszólalásában biztosította az ellenzéket és a közvéleményt, hogy a kormány a szükségállapotot semmiképpen sem fogja kihasználni hatalma és pozíciói megerősítéséhez, és csak addig lesz érvényben, amíg azt a rendkívüli helyzet megköveteli.

– A szükséghelyzet semmiképpen sem jelent visszatérést az erős és korlátlan hatalmú államhoz. Csak addig lesz érvényben, amíg szükséges, egy pillanattal sem tovább – hangsúlyozta a miniszterelnök. Rámutatott, hogy a koronavírus-járvány „a II. világháború óta a legnagyobb kihívás, amellyel Csehországnak szembe kell néznie”. Babis szerint „továbbra is nagy a kockázata annak, hogy elveszíthetjük az ellenőrzést a járvány terjedése felett”.

A vitában az ellenzék élesen bírálta a kormányt, mert szerinte nem indokolta meg kellőképpen a szükségállapot meghosszabbítását, úgy véli, hogy tájékoztatása a helyzet alakulásáról nem következetes, és a kormány képviselői gyakran egymásnak ellenmondóan nyilatkoznak a nyilvánosság előtt. „Elismerem, hogy sok dologban nem jártunk el helyesen vagy ideálisan” – jelentette ki a bírálatokra válaszolva Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke. Ugyanakkor hozzátette: a kormánynak olyan helyzetben kellett döntéseket hoznia, amely teljesen előzmények nélküli, a múlt alapján ismeretlen. A kormányoldal és az ellenzék is egyetértett abban, hogy amennyiben szükség lesz újabb intézkedésekre, a parlament újra összeül.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.