Fordítva a kiselefánton – Avagy kecskére káposztát, Polt Péterre ügyészséget…

Fordítva a kiselefánton – Avagy kecskére káposztát, Polt Péterre ügyészséget…

Ellenzéki képviselők várakoznak az MTVA épületében (Fotó: Facebook/Szél Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azt mondja a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy az országgyűlési képviselők, akik tavaly karácsony előtt az MTVA székházában el akarták érni, hogy a rabszolgatörvény elfogadása miatt kibontakozó utcai tüntetések céljairól a kiegyensúlyozott hírszerkesztés szabályainak megfelelően számoljon be a közszolgálati televízió, „nem hivatalos személyként jártak el, ugyanis hivatalos eljárást nem folytattak”.

És itt álljunk is meg egy röpke pillanatra! Ha egy országgyűlési képviselő a képviselői igazolványát felmutatva bemegy egy közintézménybe, ahova a biztonsági szolgálat be is engedi, akkor ott hivatalos személyként van jelen.

Tavaly december 16-án ellenzéki képviselők egy csoportja hivatalos eljárásban akart találkozni a közmédia felelős vezetőjével. Fel akarták hívni a figyelmét, hogy napok óta tüntetnek emberek az utcákon azért, mert sérelmesnek tartják a frissen elfogadott túlóratörvény rendelkezéseit, és erről a közmédia nem számol be a szakma szabályai szerint. Ezt a hibát kívánták orvosolni azzal, hogy elvitték a székházba a tüntetők fő követeléseit tartalmazó öt pontot, kérve, hogy legalább azt olvassák be, arról adjanak tájékoztatást. A „közszolgálati televízió” székháza előtt is tüntetők százai tiltakoztak több napon át, ugyancsak pártatlan tájékoztatást követeltek.

Az ügyészség szerint jogszerűen dobták ki a képviselőket az MTVA-ból | Magyar Hang

Az ellenzéki politikusok ellen kezdenek nyomozni. Hadházy Ákos tüntetést szervezett.

Ha bármelyik országgyűlési képviselő magánemberként megy be a köztévébe, mert például disznótoros kóstolót hozott unokahúgának, Kiss Juliskának a szekszárdi nagypapától, akkor nem mutatkozik be, hanem jelzi a portán, hogy Kiss Juliskához jött, hívják le, legyenek szívesek, a portára.

A képviselői igazolvány felmutatásával érkező képviselő viszont hivatalos személy. A törvény szerint minden segítséget meg kell adni neki, hogy a hivatalos ügyét elintézze. Ilyenkor felszól a szolgálatot teljesítő munkatárs a vezérigazgató titkárságára, hogy ki és milyen célból keresi a főnököt. Vagyis kommunikációs csatornát kell működtetni az országgyűlési képviselő és a közintézményben jelen lévő legmagasabb beosztású vezető között. Normális körülmények között, egy polgári demokráciában ez így zajlik egy közintézményben, még akkor is, ha tüntetők állnak a bejárat előtt.

A fegyveres őröknek pedig tulajdonképpen nem is lett volna semmi dolguk, hiszen csak felesküdött országgyűlési képviselők akartak valamit elérni a főnökségnél. Esetleg felkísérhették volna a vendégeket a vezérigazgatóhoz vagy a felelős szerkesztőhöz, nehogy eltévedjenek a képviselők a házban, és rossz ajtón belépve megzavarják valamelyik stúdióban az élő adást.

Szél Bernadett: Pofátlan az ügyészség döntése, Strasbourghoz fordultunk | Magyar Hang

Az országgyűlési képviselő szerint a mai döntés is bizonyítja, hogy nem véletlenül szerepel az öt pontjuk között, hogy független igazságszolgáltatást követelnek.

De nem ez történt. Rángatták a képviselőket, kettejüket ki is lökték a székházból. A benn maradott képviselők egy része és az őrök között tettlegességig fajuló konfliktus bontakozott ki. Egy képviselő meg is sérült, őt a köztévéből kiszivárogtatott felvétel tanúsága szerint földre teperték,bántalmazták is a biztonsági őrök. A székház előtt álló rendőrök pedig tétlenül végignézték, mit művelnek fegyveres martalócok – állítólag nem léphettek be a székházba.

Az ügyészség azt állítja, hogy „a képviselőknek megjelenésükkel, mozgásukkal kezdetektől fogva az volt a céljuk, hogy a tüntetéshez kapcsolódva, politikai követelések beolvasásával a műsorrendet megzavarva az élő műsorokat megszakítsák”. Honnan tudják, mi volt a céljuk, ha közülük senkit nem hallgattak meg? Aztán miért is lett volna ez a céljuk? Ha fogadják őket, ha a köztévé teljesíti feladatát és korrekt tájékoztatást nyújt arról, miért tüntetnek az emberek az utcán és miért jelent meg tucatnyi ellenzéki képviselő a székházban, akkor mit is kellett volna megzavarniuk?

Nem volt hír, hogy ott voltak a honatyák és a honanyák? Ha az hír, hogy kiselefánt született a budapesti állatkertben, akkor vajon az miért nem hír, hogy a túlóratörvény miatt emberek ezrei tüntetnek Budapest utcáin, és ellenzéki képviselők egy csoportja beszélni szeretne a demonstrációk céljairól?

Valaki kiadta az MTVA-ból a felvételt, amin rángatják, leteperik és vonszolják a biztonságiak Varju Lászlót | Magyar Hang

A köztévé soha nem közölte a felvételt, amin a fegyveres őrök erőszakoskodnak a DK országgyűlési képviselőjével. Most kicsempészték.

Az ügyészségi nyomozók úgy látják, hogy a képviselők „rendbontó magatartása miatt velük szemben jogszerűen fellépő MTVA fegyveres biztonsági őrség tagjainak eljárását akadályozták, azzal szemben tettlegesen ellenálltak. A felvételek azt igazolják, hogy a képviselők épületből történő eltávolítása jogszerűen történt”. Vagyis „az országgyűlési képviselők sérelmére hivatalos személy elleni erőszak bűncselekménye és más bűncselekmény sem valósult meg”. És a feljelentést elutasították. Sőt, „az MTVA és dolgozói sérelmére elkövetett cselekmények miatt” és „a közérdekű üzem működése megzavarása bűntettének kísérlete és más bűncselekmények gyanúja” miatt „ismeretlen tettes ellen” elrendelték a nyomozást.

„Ez az ország a demokrácia irányából vastagon megy a diktatúra felé" | Magyar Hang

A Legfőbb Ügyészség előtt tüntettek. Majd egy időre mintegy ötven demonstráló elfoglalta a Nyugati téri felüljárót, mivel a rendőrök nem engedték tovább őket.

Az egyik ellenzéki párt szerint Polt Péter legfőbb ügyész egy normális demokráciában legfeljebb kecskét vezethetne, nem ügyészséget. A kies Hárskúton van egy kecskefarm, azt például már most egy elég jól képzett jogász vezeti.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/4. számában jelent meg, 2019. január 25-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/4. Magyar Hangban? Itt megnézheti.