Gyakran bérmálkozók a BL-döntőn

Gyakran bérmálkozók a BL-döntőn

Ferenc pápa Csíksomlyón 2019. június 1-jén (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyurcsány Ferenc, az EU-s választásokon megdicsőült Demokratikus Koalíció elnöke felfedezte az istenhitet. Vagy legalábbis felfedezte magában a katolikus anyaszentegyházzal megengedő, már-már baráti énjét. A gyakran bérmálkozó (saját maga állította ezt önmagáról még miniszterelnöksége idején) pápai gyereknek most volt képe leírni ezen sorokat a közösségi oldalán: „Iszonyatos erő van az istenhitben. Közösségeket épít, az életnek sokak számára teljességét ad. A hit, a vallás különleges erővel ruházhatja fel az embert, az egyház nemcsak égi, de földi hatalom is. Isten igéje a hit tápláléka minden hívő embernek.”

Kis fáziskéséssel tette ezt ugyan, mint nemezise, Orbán Viktor, aki a KDNP hasznos idiótáinak köszönhetően már jó 20 évvel ezelőtt eljutott a „csuhások, térdre imához” parlamenti bekiabálásától a püspökök barátságáig. Akkoriban egy mélyen Fidesz-hívő lánnyal jártam, aki egyenesen tudni vélte, hogy a.) a jezsuiták b.) az Opus Dei (ez a történet minden egyes elmesélésekor változott) 1998-ban megkezdett kormányzása előtt átnevelték az ifjú, egyébként protestáns gyökerekkel bíró miniszterelnököt, aki felajánlotta az országot a Szűzanyának. No de, vissza Ferenc testvérhez, aki a Ferenc pápa erdélyi látogatása nyomán igazi vallásfilozófussá lépett elő, helytelenítve, hogy Orbán miniszterelnök a Szentatya csíksomlyói szentmiséje helyett inkább a futball-Bajnokok Ligája döntőjére utazott el Madridba Csányi Sándor OTP-vezér magángépén.

Orbán és Gyurcsány ugyanazon érme két oldala, ugyanazon közös problémánk részelemei, az egyik nem megoldás a másikra, nem oltják ki egymást. Éppen ellenkezőleg: egymást erősítő tényezők, és amennyiben bármelyik kiesne a képből, a másikkal is ugyanez történne. Az egyik az az ember, aki ha kell, befogná a papok száját, ha kell, akkor megértő szeretettel fordul a vallásos emberekhez, elsiratva, hogy a miniszterelnökünk nem vett részt a Szentatya erdélyi látogatásán. Míg a másikuk harcos liberálisként kötélből font ostorral űzte volna ki a nemzet templomából a csuhás kufárokat, ugyanennek az embernek 2019-ben fontosabb volt holmi focidöntő. És nem, ez esetben nincs jelentősége, hogy Orbán Viktor református származású. Azért kellett volna részt vennie a pápai szentmisén, mert ő az ország miniszterelnöke, a magyar állam vezető reprezentánsa.

Ferenc pápa: A múlt szomorú eseményei nem jelenhetnek ürügyet, hogy meggátolják a testvéri együttélést | Magyar Hang

És különösen most lett volna fontos ez a kiállás, ez a képviselet a végrehajtó hatalom fő képviselője részéről, amikor a román állam példátlan támadást intézett a magyarok ellen. A csíksomlyói szentmisére készült pápai miseruhán ugyanis letakartatta a magyar nyelvű feliratot az SPP (Serviciul de Protectie si Paza) román kormányőrség. Ezt a magyar kormány vezetője halk szotyizással vette tudomásul a kontinens másik felén.

A Publicisztika rovatban megjelent írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség véleményét.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/23. számában jelent meg, 2019. június 7-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/23. számban? Itt megnézheti!