Három koncertet tartanak Németországban, hogy megnézzék, hogyan terjed a koronavírus

Három koncertet tartanak Németországban, hogy megnézzék, hogyan terjed a koronavírus

A német Scooter zenekar koncertje még 2014-ben Lipcsében (Fotó: Ed Webster/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendhagyó kísérletet rendeznek szombaton este a kelet-németországi Lipcse városában: a Quarterback Immobilien Arénában három különböző biztonsági és egészségügyi intézkedéssel lebonyolított koncerten a Halle Egyetem kutatói azt vizsgálják, tömegrendezvényeken miképpp is terjedhet a járvány.

A brit közszolgálati BBC által is ismertetett kutatáshoz négyezer, 18 és 50 év közötti egészséges önkéntest választottak ki, akik részt vesznek Tim Bendzko énekes-dalszerző fellépésén. A három koncert közül az elsőt úgy tartják meg, mint ahogy az megszokhatta mindenki a járvány előtt. A másodikat fokozottabb higiéniai elővigyázatossággal és szellősebben, míg az utolsón szigorúan betartatják a másfél méteres távolságot a közönség tagjaival.

A Restart-19 elnevezésű kutatásra azt követően kerül sor, hogy a tavaszi első roham után Németországban is megugrott az új regisztrált fertőzések száma. Az elmúlt napokban április vége óta nem látott mennyiségű új pozitív esetet mutattak ki – a legutóbbi 24 órában például több mint 2000 ember kapta el a kórt, így a Robert Koch Intézet adatai szerint már 262 082 német lett koronavírusos a járvány kezdete óta.

A résztvevőknek maszkokat és nyomkövetőket adnak, hogy a mozgások alapján tudják megfigyelni a folyamatokat. A résztvevőkkel fluoreszkáló fertőtlenítőszert használtatnak, hogy jól látható legyen mely felületeket érintették meg a leginkább. A kutatásra két tartomány, Szászország és Szász-Anhalt összesen mintegy 990 ezer eurót adott; a cél az, hogy megnézzék, lehet-e és ha igen, miként biztonságosan újraindítani a beltéri sportrendezvényeket, illetve nagyobb szabású zárt térben tartott koncerteket.

– Addig, amíg a fertőzésveszély jelen van, nagykoncerteket, vásárokat és sportrendezvényeket nem tarthatunk. Ezért fontos az, hogy kitaláljuk, milyen technikai és szervezési módszerekkel tudjuk minimalizálni a vírus terjedését – közölte Szász-Anhalt tudományokért és gazdaságokért felelős minisztere, Armin Willingmann.

Rossz hír lehet a brit kormányzat egyik tudományos tanácsadó testületének, a Scientific Advisory Group for Emergencies (Sage) előrejelzése: szerintük ugyanis így, vagy úgy, de a koronavírus örökre velünk marad. A BBC beszámolója szerint a Sage egyik tagja, Mark Walport a WHO tegnapi – remélhetőleg nem fog két évnél tovább tartani a koronavírus-járvány – megjegyzésre reagált, és úgy véli, a lakosságot időről időre mindig újra kell oltani a kór ellen, hasonlóan az influenzához. Walport szerint egyébként ha a vírus megint „kiszabadul”, akkor sokkal inkább célzott járványügyi intézkedésekre lenne szükség, semmint teljes, országos lezárásokra, leállásokra.

Az Egyesült Királyságban összesen eddig 326 559 fő kapta el a kórt, és az elmúlt két hétben nagyjából 21,5 új eset jutott százezer lakosra vetítve. Spanyolországban ez a szám jóval 75 fölött van, és Olaszországban is emelkedik – az elmúlt 24 órában ismét ezer fölé jutott a napi megbetegedések száma.

A britek, ahogy arról írtunk, a napokban Horvátországot, Ausztriát, valamint Trinidad és Tobagót is „vörös listára” tették, azaz az onnan érkezőkre kötelező 14 napos házi karantén vár a szigetországban.