Ki lesz Trump kihívója? Zűr van a szavazatszámlálással a Demokrata Pártnál

Ki lesz Trump kihívója? Zűr van a szavazatszámlálással a Demokrata Pártnál

Az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Pete Buttigieg, az indianai South Bend volt polgármestere támogatóihoz beszél egy kampányrendezvényen az Iowa állambeli Mason Cityben 2020. január 15-én (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünket frissítjük!

A Demokrata Párt késlekedik az iowai jelölőgyűlések eredményeinek közzétételével. A republikánusok és demokrata párti szavazók egyaránt hétfőn tartották a jelölőgyűléseket (kaukusz) a középnyugati szövetségi államban. A republikánusok titkos szavazással döntöttek arról, hogy ki legyen pártjuk küldöttje a nyári elnökjelölt-állító konvención, míg a demokraták nyílt színi vitákban hoztak döntést.

Közben az egyes választókörzetek részeredményei megjelentek az amerikai sajtóban. Ezek Pete Buttigieg, az indianai South Bend volt polgármesterének előretöréséről számoltak be.

Körvonalazódnak az esélyek a demokratáknál | Magyar Hang

Így például Marshalltownban – ahol 2016-ban Bernie Sanders vermonti szenátor aratott győzelmet – Buttigieg nyert 55 százalékkal, a második Bernie Sanders lett a szavazatok 45 százalékával, a harmadik helyen Elizabeth Warren massachusettsi szenátor végzett a voksok 29 százalékával.

Dubuque városkában is Buttigieg nyert: a részeredmények 42 százalékos győzelméről számoltak be. A második helyen ott is Sanders, harmadikként pedig Warren „futott be”. Sajtóhírek szerint Buttigieg rendkívül népszerű volt a főváros, Des Moines egyes választókörzeteiben is.

Az eredményekre várakozva Amy Klobuchar minnesotai szenátor „erős eredményekről” beszélt hívei előtt, Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke pedig elemzők szerint szinte győzelmi jelentéssel felérő beszédet mondott.

Éjjel Buttigieg kampányának vezetője „komoly aggodalmát” fejezte ki az eredmények elmaradása miatt, Joe Biden kampánycsapata pedig levélben kért „információkat és teljes körű magyarázatot” a történtekre.

Mi lehet a gond?

A CNN műsorvezetője arról beszélt: nem akarja azt sugalmazni, hogy elcsalják az eredményt, de mindenképpen furcsa a késlekedés.

A Politico információi szerint az eredményeket továbbító alkalmazással van probléma, emiatt papíron kell összesíteni és továbbítani az eredményeket. Emellett a demokrata pártközpontba vezető telefonvonal is meghibásodott, van olyan hely, ahol a szavazatszámlálóknak le kell fotózniuk az eredményt, és a fotót átküldeni a központba.

A Demokrata Párt iowai vezetői éjjel újságírókkal közölték: a voksok összeszámolását nagyon lelassította, hogy kézzel számolnak meg minden egyes szavazatot. Később a párt újabb közleményt adott ki, amelyben már arra hivatkozott, hogy az eredmények „ellentmondásosak”, nyilvánosságra hozataluk ezért húzódik. A kommüniké azonban nem részletezte, hogy milyen jellegű ellentmondásosságról van is szó. A legfrissebb bejelentés már nem is kedden reggelre ígérte az eredményt, hanem úgy fogalmazott: ez „valamikor a keddi nap folyamán” várható. A Demokrata Párt iowai kommunikációs vezetője, Mandy McClure mindenesetre elmondta: a rendszert nem érte számítógépes támadás.

Elemzők szerint Iowában a demokraták változtattak a voksok összesítésének módszerén. 2016-ban ugyanis ebben a kis középnyugati államban kiváltképp szoros volt a verseny Hillary Clinton, a demokraták akkori elnökjelöltje és pártbeli versenytársa, Bernie Sanders között, s ezt követően a pártvezetés azt a döntést hozta: külön meg kell számolni, hogy az első fordulóban hányan támogatták a küldöttjelöltet, majd külön összesíteni kell a második forduló eredményeit is.

Christopher Krebs, a szövetségi belbiztonsági minisztérium kiberszakértője hétfőn este úgy nyilatkozott: a jelölőgyűléseken használt mobilapplikációkat a minisztérium szakemberei nem ellenőrizték.

Trump nagyon nyert

A Republikánus Párt jelölőgyűlésein Donald Trump elnök lett a győztes a szavazatok 96,6 százalékával. Alig fél órával az urnák zárása után a republikánusok már – ha nem is a teljes eredményt – de a várható végeredményt tették közzé.

Elemzők emlékeztettek arra, hogy Iowa 99 megyéjében hétfőn este sem voksoltak sokkal többen, mint 2016-ban, továbbá a hétfői voksolás abban az értelemben még nem végeredmény, hogy az iowai pártkonvenció dönt majd a küldöttek személyéről.

Az alig hárommillió lelket számláló Iowában 1678 helyen nyíltak meg hétfőn azok a helyiségek, ahol a republikánusok szavaztak, a demokraták pedig összegyűltek, hogy megvitassák, kit tartanak alkalmas küldöttnek az elnökjelölt-állító konvencióra. Iskolákban, magánotthonokban, közösségi házakban, templomok közösségi épületeiben vitáztak, helyi idő szerint este hét órától. A voksolóknak nem szabadott késniük és nem szabadott korábban távozniuk sem, mert akkor nem szavazhattak.

(MTI)