Leépítésbe kezd két autóipari multi

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több száz fős létszámleépítést kezdeményeznek a Continental makói és váci telephelyén, míg a Hankook rácalmási üzemében szakaszosan, hónapról hónapra küldenek el százas nagyságrendben munkavállalókat – tudta meg a Napi.hu Székely Tamástól, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnökétől.

Már a múlt héten megszületett a döntés arról, hogy a Continental-csoporthoz tartozó ContiTech AG magyar leánya, a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. makói és váci telephelyén minimum 200, de legfeljebb 700 fős létszámleépítést hajtanak végre – függően a dolgozókkal történő megállapodástól, illetve a külső megrendelésállománytól – írja a Napi.hu. A cég a termelés visszafogása miatt heti négynapos munkarendre történő átállást, ezzel együtt pedig minimum 20 százalékos fizetéscsökkentést ajánlott fel. Amennyiben ezt a munkavállalók elfogadják, akkor csak körülbelül 200 fő munkaviszonya szűnik meg, ha viszont nemet mondanak rá, akkor akár 700 ember leépítésére is sor kerülhet.

Az érdekképviseleti vezető szerint a ContiTechnél nem bíznak a kormányzat bérátvállalási csomagjában, mert ez szerintük nem fogja megvédeni a munkahelyeket. Ezért a hétfőn belengetett módosítások ellenére sem tartanak igényt a támogatási forrásokra.

A Hankook Tire Magyarország Kft. rácalmási abroncsgyártó üzemében március 24-én állították le a termelést, majd április 14-én részlegesen újraindították a gyártósorokat. Azóta viszont csak nagyon visszafogottan működik az üzem és a megrendelések is alacsony volumenűek. Székely Tamás szerint a társaság már a múlt hónapba megkezdte az elbocsátásokat: akkor mintegy 50 dolgozót küldtek el, többnyire olyanokat, akiknek lejárt a próbaideje, illetve a határozott idejű szerződéssel rendelkezőknek nem hosszabbították meg a kontraktusát.

A cégnél áprilisban ismét 50 főt bocsátottak el – szintén olyanokat, akik próbaidősök voltak, vagy határozott idejű szerződéssel rendelkeztek. A szakszervezeti vezető szerint a társaság az elkövetkező hónapokban is folytatni fogja ezt a gyakorlatot – ugyanis ezáltal a csoportos létszámcsökkentéssel járó kötelezettségeket meg tudja kerülni. Székely Tamás úgy tudja: a szakaszos létszámleépítéssel akár több száz főtőt is megválhat a társaság.