Sargentini: Jobboldaliak és baloldaliak egyaránt megszavazták a jelentést

Sargentini: Jobboldaliak és baloldaliak egyaránt megszavazták a jelentést

Judith Sargentinit ünneplik az Európai Parlamentben (Fotó: Reuters/Vincent Kessler)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egyik legnagyobb példányszámú holland napilap, a De Volkskrant 2018. szeptember 13-ai számának bekeretezett címlapja látható Judith Sargentini európai parlamenti képviselŊ irodájában. A képen a Magyarországról szóló jelentés kétharmados elfogadása utáni pillanat látható, amikor a többi képviselő gratulált neki. „Nem, nem én kereteztem be, kaptam valakitől” – mondja. A zöldpárti politikus jelentése 12 pontban foglalta össze a magyar jogállamisággal kapcsolatos kifogásokat, célja, hogy tartalma alapján a tagállamokat tömörítő tanács vitát folytasson erről a témáról, majd egy bonyolult eljárás végén szankciókat is hozhatnak. Az elmúlt hónapokban Judith Sargentini a magyar kormánypropaganda célkeresztjébe került, óriásplakátokon és Fidesz-sajtótájékoztatókon bírálták, közösségi oldalát elárasztották a magyarul írt gyalázkodó üzenetek. Mindezek miatt ma nem érezné magát biztonságban Magyarországon. A politikussal Brüsszelben készített interjút a Magyar Hang tudósítója.

– Eddigi politikusi pályafutásában hová helyezi el a Magyarországról szóló jelentést?
– Úgy gondolom, ez a jelentés tett engem úgymond híressé, bár ez nem szükségszerűen jó dolog. Közel tíz éve vagyok itt, az Európai Parlamentben, nagyon sok időt töltöttem a jogalkotással, sok témában értem el sikereket. De ez a jelentés több elismerést kapott, mint a korábbiak.

Sok meglepő voks van a Sargentini-jelentés szavazólapján | Magyar Hang

A bevándorláskritikus közép-európai államok képviselői se álltak ki egységesen az Orbán-kormány mellett.

– Önt a magyar kormány azzal vádolja, hogy Soros György fizetett ügynöke, hazudik, rosszindulatú, ellenséges a magyarokkal, beleszól az ország dolgaiba. Mit szól ezekhez?
– Ez jó sok minden, amit említett. A probléma, amire én rátaláltam, és feltártam, az az, hogy a magyar kormány hogyan kezeli saját polgárai jogait. Minden európai polgárnak egyenlő jogai vannak. A magyar állampolgárokat is ugyanazon jogok illetik meg, mint a holland, francia vagy belga polgárokat. Kötelességünk védeni a polgárokat a saját kormányuk részéről tapasztalható tendenciákkal szemben is. Ez volt az, amit megpróbáltam elérni. Tudom, azt mondták, hogy engem külső forrásokból támogattak, de ez nem igaz, ilyen nem történt.

– Tulajdonképpen ön európai parlamenti képviselőként magyar belpolitikai csatározások középpontjába került. Ez nem túl szerencsés helyzet.
– Ez tragédia, nem? Az a mód, ahogyan a magyar kormány beszél rólam, csak rosszabb lett a szavazás után. Úgy próbálták beállítani, mintha ez csak egy női téma lenne. De az Európai Parlament kétharmada megszavazta ezt a jelentést. A parlament tagjai mind a 28 tagállamból érkeztek, és kétharmaduk egyetértett a megállapításainkkal. Jobboldaliak és baloldaliak egyaránt megszavazták ezt a jelentést. Azt gondolom, hogy ez megrémítette a magyar kormányt.

Mondtam egy beszédet néhány nappal ezelőtt itt, Brüsszelben, egy tüntetésen, amelyet a magyar ellenzéki pártok szerveztek. Kovács Zoltán szóvivő, agitpropminiszter írt erről egy Twitter-bejegyzést, ahol azt írta, mindenki kérjen egy adag pattogatott kukoricát, mert Sargentini asszony fog beszélni. Az egész tábor azonnal kiállt mögötte, és előadták az álláspontjukat Soros Györgyről. Ő ezt angolul írta, és milyen érdekes, hogy nem a magyar polgároknak szánta, hanem a Magyarországon kívüli felhasználóknak. Fizetett tweetben juttatta el például a holland vagy a belga polgároknak. Vagyis a magyar kormány fizetett azért, hogy ezt olvasni lehessen az én országomban és itt, Belgiumban. Nem a saját polgárait akarta elérni, hanem másokat Európában. Ez eléggé szokatlan egy európai kormány részéről egy európai parlamenti képviselő felé. Hiszen a jelentés, amit én készítettem, egy intézmény, az Európai Parlament jelentése.

Orbán ellen tüntettek a brüsszeli magyarok | Magyar Hang

Több mint százan vettek részt a Radikális Európai Demokraták nevű szervezet Stop Orbán néven meghirdetett demonstráción.

– Hogyan érintette az, hogy óriásplakátokon szerepelt Magyarországon, pejoratív tartalommal?
– Jelenleg nem tervezek Magyarországra menni, úgyhogy engem ez most éppen nem befolyásol. Abban azonban biztos vagyok, ameddig a magyar kormány így beszél rólam, addig soha nem lehet tudni, hogy az egyes személyekben mindez hogyan legitimizálja a velem szembeni gyűlöletet – annak következtében, amit a kormány terjeszt rólam. Ez akár fizikai erőszakban is megjelenhet.

„Megállapodott Orbán és Szájer a Néppárttal, hogy az EP-választásig visszafogják magukat" | Magyar Hang

Összezár a Fidesz mögött az Európai Néppárt, mert szükség van az általuk szállított mandátumokra – mondja Csáky Pál, a néppárti frakció tagja. A teljes interjú.

– Mennyiben a magyarok belügye, és mennyiben Európa ügye az, ami Magyarországon történik? Hol a határ?
– Nagyon nehéz meghúzni a határt. Ha az Európai Unió tagja vagy, akkor aláírtad az értékekről és alapelvekről szóló megállapodást. Ezek tartalmazzák az összes alapvető emberi jogot, például a férfiak és nők közötti egyenlőséget, a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, az igazságszolgáltatás előtti egyenlőséget, az egyesülési jogot, illetve a független médiát. Ha ezt nem tartod tiszteletben, akkor nem élvezheted az Európai Unió előnyeit. Ez az egyik, amit az önök kormányának szeretnék mondani.

Másrészről tisztában vagyok azzal, hogy a magyar polgárok az Európai Unió részesei szeretnének lenni, és tulajdonképpen védelmet keresnek az EU-nál, éppen ezért a mi feladatunk kiállni értük. A demokráciában nem a győztes visz mindent. A magyar kormány téved abban, hogy az emberi jogok egy csoport jogai csupán. Ha te egy emberként kilógsz egy csoportból – mert meleg vagy, vagy mert roma, vagy mert más a véleményed, vagy mert az egyházadat nem ismeri el a kormányod, és nem vagy része a fősodornak –, ki fog téged megvédeni? Ez a kérdés Magyarországon. Az nem működik, hogy a magyar kormánynak joga van elvenni az egyéni emberi jogokat a saját polgáraitól.

– Ön az elmúlt egy évben nagyon sok információt kapott Magyarországról. Mi lehet a magyarázat ön szerint arra, hogy a magyarok háromszor is nagy többséggel megválasztották a Fideszt és Orbán Viktort?
– Erre nincs mindent eldöntő válaszom. Azt meg tudom érteni, hogyha az emberek változásra szavaznak, bárhol Európában. Aggódnak a globalizáció miatt, amelynek következményei miatt elveszíthetik a munkahelyüket. Azt láthatják, hogy nehéz munkához jutni, nehéz lakást venniük a gyermekeiknek. Változást akarnak, mert javítani szeretnének az életükön. Azt is megértem, ha azért szavaznak változásra, mert csalódtak egy politikai pártban vagy ideológiában. Ez is rendben van.

De azt nem értem, őszintén nem értem, hogyha egy párt vagy politikus a politikai karrierjét gazdasági ígérettel kezdi, gazdasági fordulatot szeretne, és hatalomra kerül – vagyis meg is van az esélye ezen változtatások megvalósítására – akkor miért zárat be újságokat, küld korai nyugdíjba bírákat. Az újságok bezárása hogyan eredményez új munkahelyeket, hogyan javítja az egészségügyi szolgáltatásokat vagy az oktatás színvonalát? Nem tudom, és nincs is rá válaszom. Ha egyszer valaki hatalomra kerül, és rájön, hogy a hatalom jó dolog, akkor meg akarja tartani. Hiszen például gazdaggá tehet a hatalom, mint ahogy az történt egyesekkel Orbán Viktor környezetében az elmúlt pár évben. És persze nagyon nehéz kilépni az ilyen vonzó helyzetből.

– Sokan azért szavaztak a Fideszre, mert tartanak a migránsoktól. Akkor is, ha még sosem találkoztak településükön bevándorlóval.
– Ez nem kizárólag Magyarországra jellemző. Ha a saját országomat nézem, mi a kétezres évek elején szembesültünk a szélsőjobboldali populizmussal Pim Fortuyn és Geert Wilders politikája kapcsán. Pim Fortuynt nem sokkal később meggyilkolták, ez valóban szörnyű történet. Amikor megnéztük, kik szavaztak rájuk, akkor azt találtuk, hogy olyan kisebb településekről támogatták őket nagy számban, ahol kizárólag fehér, holland anyanyelvű emberek laktak. Nem volt semmiféle kellemetlen tapasztalatuk a migránsokkal.

A gond az, ha valaki elkezd játszani a félelmekkel, az aggodalmakkal, a biztonság kérdésével, mint ahogy az történt Magyarországon, amikor bűnbakot kerestek. Közelítsük meg másképpen! Magyarországon nő a gazdaság, de ez önmagában véve nem rendkívüli. Ugyanakkor a munkavállalók több mint 40 százaléka minimálbérért dolgozik. Kit lehet ezért hibáztatni? Orbán Viktor szerint Soros Györgyöt, Brüsszelt és a migránsokat. Szerinte a kormány ezért nem felelős. Ugyanakkor Magyarországon megalkották az úgynevezett rabszolgatörvényt, mert a magyarok nem akarnak dolgozni a jelenlegi körülmények között, és máshol keresnek munkát Európában. És mi volt minderre a válasz? Dolgozzanak többet az emberek úgy, hogy ezért nem kapnak megfelelő ellentételezést. Én ezt egyszerűen hihetetlennek találom.

– Ellenzéki politikusok többször is megpróbáltak bejutni a köztelevízió adásába. Van akkora szerepe a közszolgálati médiának, hogy megérje ott küzdeni?
– Lépjünk csak eggyel hátrébb. Nemrégiben adtam egy interjút egy holland televíziónak, és kértem az újságírót, hogy képzelje el azt a helyzetet, hogy az egyesült ellenzék, közösen a szakszervezetekkel, tart egy tüntetést Budapest közepén. A rendőrség bántalmazza a tüntetőket, és a közszolgálati média erről nem számol be. És most hagyjuk a bántalmazást, beszéljünk csak arról, hogy a közszolgálat nem ad minderről tudósítást. Akik nem látták közelről az eseményeket, mert például vidéken élnek, ahol csak kormányközeli napilapokhoz jutnak, azok nem szerezhettek teljes képet arról, mi történt ezen a tüntetésen. A holland újságíró ezt az egész helyzetet nem tudta elképzelni. És mindezek csúcsán ott van az, hogy amikor az ellenzék kereste a módját, hogy ezt nyilvánosságra hozza, akkor bántalmazták őket. Hihetetlen.

Az erő mint elv | Magyar Hang

Döbbenetes látványt nyújtanak azok a képsorok, amelyeken Varju László országgyűlési képviselőt kidobják az MTVA székházából.

– Ön többször említette, hogy a 7. cikkelyes eljárás nem halad kellőképpen. Csalódott emiatt?
– Természetesen az vagyok. Úgy tűnik, hogy az osztrák elnökség vonakodott a további lépések megtételétől, inkább továbbadták a számukra kínos kérdést a románoknak. Onnan még nem hallottam konkrét intézkedésekről. Közben az Európai Néppárt is csendben maradt a Fidesz néppárti tagságával kapcsolatban. Az Európai Parlament kétharmada nagyon egyértelmű jelzést küldött a tanácsnak: fel kell lépni a magyar demokrácia eróziójával szemben. A magyar polgárok megérdemlik a jó kormányzást.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/4. számában jelent meg, 2019. január 25-én.

És hogy miről olvashat még a 2019/4. Magyar Hangban? Itt megnézheti!