Selyemzsinór

Selyemzsinór

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. július 8-án. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy alakult, hogy némi hezitálás után a kormánypárti többség megszavazta a köznevelési törvény módosítását, így végre kihúzhatta magát a változtatások névadója, Semjén Zsolt. A már csak nevében létező KDNP első embere által fémjelzett módosító indítványok zárószavazását ugyan elsőre az utolsó pillanatban (július 2-án) elhalasztották, ám a javaslatcsomag nem került le a napirendről, és a szavazógép működött is. Mindezt annak ellenére, hogy sok fideszes potentát az alternatív iskolákat helyezi előtérbe gyermeke oktatásakor, és bizony hiába a kormánypártiság, a NER köreiben bizony sokaknak nem felelnek meg az állami iskolák meg az éppen általuk megálmodott és az intézményekre ráerőltetett Nemzeti alaptanterv.

Pár hétig úgy tűnt, más az értéke a Waldorf-iskoláknak, ha kiderül, hogy kormánypárti fejesek gyermekei járnak oda. Mára már tudjuk, a pártfegyelem még ezt is felülírja.

Semjént és segítőit korábban egy másodpercig sem érdekelte a szakma véleménye. Azzal sem foglalkoztak, hogy szeptemberben akár országos sztrájk is kezdődhet az iskolákban, mert a kormány sokadjára is becsapta a katedrán állókat: a módosító csomag sem köti a minimálbér emelkedéséhez a béremeléseket, és nem csökkentenék a tanárok túlterheltségét sem. Nem véletlen, hogy az álláshirdetések között egyre több pedagógust találunk, és nem kevés az olyan iskolák száma, amely BÁRMELY szakos tanárt keres. Sőt, van olyan iskola, ahol egy komplett tanári kart keresnek!

Megszavazták a köznevelési törvényt | Magyar Hang

Másfél héttel ezelőtt már elhalasztották a szavazást, most egyetlen változtatást eszközöltek, így végül elfogadták a közoktatást még inkább állami ellenőrzés alá vonó törvény. Megszűnik a magántanulói jogviszony, nem tudni, mi lesz az alternatív iskolákkal, szigorodnak az óvodába járás szabályai.

De nézzük, az alternatív iskolák korlátozásán túl, mi áll még a módosító csomagban. Az egyik ilyen tervezett változtatás a magántanulói státus eltörlése. Vannak olyan gyermekek – sajnos egyre növekvő számban –, akik eddig bizonyos okoknál fogva magántanulói jogviszonyban végezték az iskolai tanulmányaikat. Ezt a lehetőséget azok kaphatták meg, akiknek egyéni adottságuk, sajátos helyzetük indokolta a megkülönböztetést – például egészségügyi gondjaik miatt többet hiányoztak a megengedettnél –, és ez a jogviszony a fejlődésük szempontjából előnyösnek bizonyult. Amennyiben a módosítást elfogadják, ezt a rendszert az egyéni munkarend válthatja fel, amit a szülő a tanévet megelőző június 15-éig kérvényezhet majd a normál iskolai oktatás alóli felmentést engedélyező szervnél. Hogy utóbbi ki vagy mi lesz, és milyen jogosítványokkal fog rendelkezni, egyelőre ismeretlen mindenki előtt.

Az viszont már tudható, hogy amennyiben az egyéni munkarendben tanuló diák neki felróható okból két alkalommal nem jelenik meg a vizsgán, vagy kétszer nem teljesíti a vizsgakövetelményeket, a következő félévtől már csak iskolába járással teljesítheti a tankötelezettségét. Retorzió tehát már van, noha nem tudni, a tanuló majd kitől kapja a büntetést. A tervezett változtatás a már jelenleg érvényes magántanulói státusokat is érinti: az ő jogosultságukat a felülvizsgálatot engedélyező szerv egy éven belül felülvizsgálja.

A megváltoztatott köznevelési törvényben az is szerepel, hogy nagyobb anyagi megbecsülést kapnának az iskolaigazgatók, hogy így az intézményvezetői pálya vonzóbbá váljon a fiatalok, illetve a pedagógusok számára. Az igazgatók teljesítményüktől függően ösztönzési keresetkiegészítést, valamint differenciált vezetői pótlékot kaphatnak, míg a pedagógusoknak a munkakörbe nem tartozó, az általános munkaterhet jelentősen meghaladó többletfeladatokért járna pluszpénz. Ez egészen jól hangzik, csakhogy a tanároknak egy valamijük nincsen: olyan szabadidejük, amit még ennél is több feladat elvégzésére tudnának fordítani. Ha éppen nem adminisztrálnak, akkor a munkaerőhiány miatt állandóan helyettesítenek, amiért persze nem kapnak pénzt.

Nem lesz itt nyugodt tanévkezdés? Több napos pedagógussztrájk jöhet az ősszel | Magyar Hang

Eddig tárgyaltunk, ősztől akciósorozatot hirdetünk - jelentette be a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a szakszervezet csütörtöki tanévzáró sajtótájékoztatóján. Ha a kormány nem módosítja szeptember elsejei hatállyal a szükséges jogszabályokat, a tanévkezdés is veszélybe kerülhet.

Néhány pont még a tervezett változtatások közül: a nyelvoktatáshoz sem kell majd tanári diploma, a testnevelés-oktatáshoz pedig elég lesz a szakedzői végzettség a kormányzati meseírók elképzelése szerint.

Újfent kötelező lesz az osztályozás minden iskolában, hogy a szülő egyértelmű visszajelzést kapjon az elért teljesítményről, és erre a módosítást megálmodók szerint kizárólag az érdemjegyek az alkalmasak. Hogy ezt miért tartják jobbnak, mint több esetben a szóbeli vagy írásbeli szöveges értékeléseket, ki tudja.

És ha már nincs minimálbérhez kötött fizetésemelése, anyagilag elismert és megfelelően korlátozott túlmunkája a pedagógusoknak, akkor Semjénék szerint beleszólásuk se legyen abba, hogy ki kerüljön egy-egy iskola élére. A kormányzat elvette a véleményezési jogot az érintett tanári közösségektől, a diákoktól, szülőktől és a nemzetiségi önkormányzatoktól is. Az állam így gyakorlatilag teljesen zárttá, és egyszemélyes döntéssé tenné az óvoda- és iskolaigazgatói kinevezéseket. Nem kell tovább bajlódni az olyan esetekkel, ha szakmai okokból a tantestület nem támogatja a politikai jelöltet. Eszi, nem eszi, nem kap mást.

Jó hír mindössze annyi, hogy amíg a módosító csomagban ott az alternatív iskoláknak szánt selyemzsinór, az úttörők és a kisdobosok, KISZ-titkárok még nem térnek vissza. Egyelőre!