Száz másodpercre vagyunk az Armageddontól

Száz másodpercre vagyunk az Armageddontól

A világ végének fenyegetése a végítélet óráján: 1991 óta szinte folyamatosan rosszabbodott a helyzet (Forrás: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tudósok ismét előrébb állították a „végítélet órájának” mutatóját, így jelenleg száz másodpercre vagyunk a hipotetikus végítélettől. Soha még ennyire közel nem állt a mutató az éjfélhez, még a legsúlyosabb hidegháborús válság idején sem.

A híres „végítélet óráját” 1947-ben az Atomtudósok Közlönye (Bulletin of Atomic Scientists) elnevezésű nonprofit tudomány szervezet hozta létre, hogy az emberiség saját maga által potenciálisan okozott végítéletszerű katasztrófájára felhívja a veszélyt.

Megalkotásakor a tudósok úgy döntöttek, hogy éjfél előtt 7 percre „állítják be” ezt az órát, amely sosem állt története során hátrébb 23 óra 43 percnél. Szimbolikusan, minél közelebb van a mutató éjfélhez, annál valószínűbb a szakemberek szerint, hogy az emberiség valamilyen módon saját vesztét okozza. A mostani előrébb állítással száz másodpercnyire kerültünk éjféltől. Legutóbb 2010-ben állították visszafelé az óramutatókat, azóta a tudósok szerint egyre közelebb kerültünk a civilizációs katasztrófához.

Bár a mutató állását a hidegháború időszakában elsősorban a kölcsönös nukleáris fenyegetettség alapján mozgatták, az elmúlt időben más faktorokat is beleszámítottak, így egyre nagyobb mértékben a klímaváltozást is. A legutóbbi állítás során az elszabaduló klímaváltozás veszélyére is hivatkozva állították fél perccel az óra kismutatóját előrébb, más okok mellett, e két fő veszély együttes jelenléte indokolta a tudósok indoklása szerint a mutató előrébb tekerését.

– Ha a Föld felmelegszik, azzal a pár fokkal, amivel a jelenlegi modellek alapján számolunk… akkor nincs okunk abban bízni, hogy világunk ugyanolyan barátságos lesz az emberi civilizáció számára, mint most – mondta Sivan Kartha, a Stockholmi Környezettudományi Intézet munkatársa, az éghajlat-változási kormányközi testület (Intergovernmental Panel of Climate Change) hatodik, 2021-ben megjelenő jelentésének főszerkesztője is. Szerinte „bár a kormányok egyre gyakrabban használják a klímavészhelyzet kifejezést, az általuk vitt politikák messze vannak a megfelelőtől.”

A kutatók közleménye egyébként mindenkit óvott attól, hogy felüljenek az online dezinformációs hadviselésnek, amely különösen veszélyes lehet a 2020-as amerikai elnökválasztás előtt, amelyet idén november 3-án tartanak majd.

Tudomány rovatunk további cikkeiért kattintson ide! Ha a történelem érdekli, akkor Időgép rovatunkat érdemes figyelnie!