Tessék mondani, lehet itt ma érettségizni?

Tessék mondani, lehet itt ma érettségizni?

A középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga tételfüzete egy diák padján a Debreceni Ady Endre Gimnáziumban 2019. május 6-án. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilenc nap múlva tetőzik a járvány Magyarországon, tíz nap múlva pedig 85 ezer diák érettségizik országszerte. Zárt teremben, több órán át, előzetes, csoportos felkészítés nélkül. Legalábbis valószínűleg, illetve minden bizonnyal, vagyis a jelenlegi tervek szerint ez fog történni. Merthogy 11 nappal az érettségi vizsgák időpontja előtt még mindig csak azt tudja mondani Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a közpénzből finanszírozott propagandatelevízióban, hogy lehet, hogy kell, de még az is előfordulhat, hogy nem kell május 4-én érettségizni. Maruzsa Zoltán államtitkár úr ugyanis – tudják, ő az, aki pár napja még az egykori nyugatnémet szélsőbaloldali terrorszervezethez, a Vörös Hadsereg Frakcióhoz hasonlította az érettségi megtartása ellen érvelő Pedagógusok Demokratikus Szakszvervezetét (PDSZ) – most tárgyal az érintettekkel. És ha majd mindenkivel konzultált, akkor Maruzsa úr szabadon eldöntheti, hogy legyen vizsga május 4-én, vagy inkább elhalasztják egy-két héttel az érettségit.

Csak reménykedhetünk, hogy Maruzsa úr már nem morfondírozik sokat, és a frissen vasalt öltönyükben, ünneplő szájmaszkjukban feszítő diákok nem az iskola hangosbemondójából értesülnek majd arról, hogy mégis lefújták az aznapi vizsgákat.

Azt mondta a miniszterelnök úr szokásos péntek reggeli rádiómonológjában, hogy a mi laboratóriumunk az bizony most Ausztria, milyen jó, hogy egyszer nem mi vagyunk a kísérleti egerek, szóval figyeljük, hogy mit csinálnak az osztrákok, jegyzetelgetünk, elemezgetünk, aztán ami bevált náluk, azt mi átvesszük, és kész is a heppiend.

A Fidelitas videóban tett hitet az érettségi mellett | Magyar Hang

Jó kis recept, szó se róla, régóta mondják, okosabbtól nem szégyen tanulni, csakhogy mégis olybá tűnik, mintha mi egyáltalán nem az osztrák mintát követnénk, hanem valami egészen más mozit néznénk. Az osztrákoknál sokkal súlyosabb volt a helyzet, mint nálunk, Tirol volt a járvány egyik gócpontja, ehhez képest Ausztriában egy hónappal előbb, április 3-án tetőzött a járvány, és már kifele mennek a bajból. A szomszédok közel négyszer több tesztet végeztek el, és hétszer több koronavírus-fertőzöttet regisztráltak (jelenleg 15 ezer igazolt fertőzöttnél tartanak), mint mi, ehhez képest mindössze 510 beteg hunyt el náluk, a halálozási mutatójuk tehát körülbelül 3,3 százalékos. Nálunk csütörtökön 2284 igazolt fertőzött volt, közülük 239-en meghaltak, ami kiugróan magas, 10,46 százalékos halálozási mutatót jelent. Vagyis a helyzet egyértelmű: nálunk csak azért ilyen kevés a fertőzött, mert nem tesztelünk eleget, ami ugye azt jelenti, hogy a nem vizsgált, vagyis papíron nem létező, de nagyon is valódi koronavírusos betegek – jó eséllyel köztük járnak a boltban, gyógyszertárban, piacon.

Az osztrákoknál egyébként március vége óta kötelező a szájmaszk viselése, ha már ugye, a betegek jó része köztünk jár, de hát a szájmaszkról mindannyian ismerjük Cecília asszony véleményét, aki szerint az nem szükséges, sőt akár káros is lehet. 

Válságkezelés magas lóról | Magyar Hang

Az osztrákoknál tehát április 3-án tetőzött a járvány, és csak 11 nappal később nyitották ki az első, 400 négyzetméternél kisebb üzleteket, illetve barkácsboltokat. A fodrászok pedig majd csak egy hónappal a tetőzés után, májusban nyithatnak ki. Mindeközben 130 ezer ember tesztelését kezdték meg, főként a kereskedelemben dolgozókét, hogy így akadályozzák meg a járvány újbóli fellángolását. A maszk viselése májusban is kötelező lesz, és a kétméteres távolságot továbbra is tartani kell az emberek között.

És tudják, mikor lesz Ausztriában az érettségi? Május 25-én, vagyis 50 nappal a járvány tetőzése után. Mindössze három tárgyból (német, matek, idegen nyelv) érettségiznek, a többiből az év végi jegyüket kapják meg a diákok. A végzősök egyébként május elején térnek vissza az iskolákba, hogy felkészítsék őket a vizsgákra. Merthogy azért az érettségire való felkészülés jobb helyeken nem abból áll, hogy a tanár átküldi a megoldandó matekpéldát, meg a megtanulandó lecke címét, aztán a gyerek lefotózza a megoldást,és visszaküldi. A hazai digitális oktatás ugyanis nagyjából ma ezt jelenti, az ország legtöbb iskolájában és vidéken mindenképp.

Ez nem dzsihád, miniszterelnök úr, ez embermentés | Magyar Hang

Szóval úgy tűnik, a főbb pontokban egészen jól másoljuk az osztrákokat, itt is van járvány, mi is bezárattunk mindent, és még érettségi is lesz. Csak hát ugye a híres mondás már megint sok igazságot rejt: az ördög a részletekben rejlik.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.