„Vissza az állami támogatást a lakástakarékoknak!”

„Vissza az állami támogatást a lakástakarékoknak!”

A panelprogram során 2010-ben felújított épület a szegedi Felsővárosban (Forrás: Beroesz / Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Jobbik visszaállítaná a lakástakarék-pénztárakban megspórolt – és házépítésre, lakásvásárlásra, felújításra, -bővítésre felhasználható – összeg után járó évi harminc százalékos állami támogatást. Az Országgyűlés honlapjának tanúsága szerint a párt alelnöke erről szóló törvényjavaslatot nyújtott be Kövér László házelnöknek.

Z. Kárpát Dániel a Magyar Hangnak elmondta: „a beadvány sorsáról, napirendre vételéről az országgyűlés illetékes bizottsága dönt, jellemzően harminc napos határidővel. A javaslat indoklása szerint álságos módon arra hivatkozva szüntették meg október 16-án az állami segítséget, hogy abból fürdőmedencét, szaunát építenek az emberek, s ezért nem hatékony a támogatás felhasználása, illetve hogy extraprofitot raknak zsebre a pénztárak. Ezzel szemben az igazság az, hogy aki medencét vagy szaunát akar építeni, az nem tíz éves, havi húszezer forintos megtakarításából gyűjti össze az ehhez szükséges összeget. Hosszú évek gyakorlata valójában azt mutatja, hogy a lakástakarék tipikusan az átlagember konstrukciója, aki önerőként szeretné felhasználni az évek alatt összegyűlt összeget lakásproblémája megoldására, s amelyben komoly szerepet játszik az évente maximálisan kapott 72 ezer forintos állami támogatás.”

Kétharmadot hozott a lakáskassza megszüntetése - Magyar Hang

Ennyien nem értenek egyet a kormány döntésével egy felmérés szerint.

A Jobbik álláspontja szerint egyébként sem az embereken kell spórolni, hanem a „kormányzati cicomaberuházásokat” kellene visszavágni.

Beadványuk idézi az Alaptörvényt is, amely kimondja: „az állam jogi védelemben részesíti az otthont. Magyarország törekszik arra, hogy az emberhez méltó lakhatás feltételeit és a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést mindenki számára biztosítsa.” A törvényjavaslat indoklása többek között erre hivatkozva szólítja fel a képviselőket, hogy támogató szavazatukkal tegyék továbbra is elérhetővé az embereknek a konstrukcióhoz adott állami segítséget.

Z. Kárpát Dániel kérdésünkre elmondta, miután pontos adatokat nem kaptak, azt nem tudni, jelenleg hány családot érint a támogatás megvonása, de évtizedes időtávlatban milliós nagyságrendről beszélhetünk.

Nem tudják még a Fidesznél, mi lesz a lakástakarék után - Magyar Hang

A csokkal valami lesz, de hogy mi, az még rejtély. A Bankszövetség nagyon nem örül, a megtakarítási hajlandóságot kellene erősíteni szerintük.

Az alelnök arról is beszélt, hogy népszavazási kezdeményezést nyújtott be az Országos Választási Bizottsághoz (OVB). Hogy pontosan mikor hoz döntést az OVB, arra nincs konkrét határidő, de ésszerű időn belül döntenie kell arról. Hozzátette, reménykedik abban, hogy hamarosan elkezdhetik gyűjteni az aláírásokat. Mert ugyan a vonatkozó jogszabályok szerint a költségvetést érintő kérdésekben nem lehet népszavazást indítani, álláspontjuk szerint azonban a törvényjavaslat nem új költségvetési sort nyitna, hanem egy meglévőt tartana meg, illetve átcsoportosítást kezdeményezne a költségvetésen belül.