A poraiból támadt fel Belgium

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A végén térdre rogytak a japánok, pedig már két góllal is vezettek a belgák ellen a rosztovi meccsen.

A FIFA világranglistáján harmadik játszott a hatvanegyedikkel. A rosztovi gyepen mégsem látszott ez a különbség a hétfő esti nyolcaddöntőben.

Belgium az első félidőn nem igazán tudott mit kezdeni a szívósan védekező Japánnal. A meccs összképe nagyjából hasonló volt, mint a délutáni Brazília–Mexikó mérkőzésen, az erősebb válogatott nyomott, a gyengébb pedig lelkesen bekkelt és kitartott. Az európaiak fölénye ellenére mégis majdnem az ázsiaiak szereztek vezetést még a szünet előtt. Courtois majdnem benyelt egy potyagólt; Nagatomo beadásába Oszako tette bele a lábát, de az ártalmatlan, lassú labda átment a belga kapus kezei között, az volt a szerencséje, hogy lelassult és még el tudta csípni a vonal előtt azt.

Némi meglepetésre a japánok szerezték a meccs első gólját, bár ehhez hatalmas védelmi hiba is kellett. Vertonghen elszámított egy indítást, Haragucsi pedig 15 méterről kilőtte a jobb alsót (0–1). Azonnal válaszolhattak volna a belgák, ám Hazard csak a kapufát találta el Martens visszatett passzából. És aztán jött az újabb meglepetés, mert egyenlítés helyett megint a japánok szereztek gólt. Inui akkora gólt lőtt 22 méterről, hogy a Courtois hiába nyújtózott, nem érte el a bal alsóba bombázott labdát (0–2).

A két gól úgy megzavarta Lukakuékat, hogy percekig azt sem tudták, merre van az ellenfél kapuja, s mit kellene csinálniuk, hogy megtalálják az oda vezető utat. Húsz perc kellett ahhoz, hogy visszahozzanak valamit a reményeikből. A vb eddigi legfurább góljával szépítettek. Vertonghen középre akarta fejelni a labdát, ami szép nagy ívben a kapuba hullott (1–2). Nem így akarta, az egészen biztos, de valószínűleg cseppet sem bánta, hogy így jött össze a szépítés. Ráadásul öt perccel később egyenlítettek De Bruyne-ék. Hazard megkeverte a védelmet, majd tökéletesen ívelt Fellainihez, aki 6 méterről a bal alsóba fejelt (2–2). Aztán amikor már mindenki elkönyvelte a hosszabbítást, a meccs utolsó akciójából megszerezték a győzelmet a belgák. A japánok szögleténél lekapta a labdát Courtois, s gyorsan még egy utolsó támadást indított, Meunier jobbról passzolt középre, Lukaku remekül átlépte a labdát, így az üresen érkező Chadli 7 méterről a kapuba lőtt (3–2).

Poraiból támadt fel Belgium, s az utolsó pillanatban aratott győzelmének köszönhetően ő lesz a negyeddöntőben Brazília ellenfele.

Nyolcaddöntő

Belgium–Japán 3–2 (0–0)

Rosztov-na-Donu, 41 466 néző, v.: Malang Diedhiou (szenegáli)

Belgium: Courtois – Alderweireld, Kompany, Vertonghen – Meunier, De Bruyne, Witsel, Carrasco (Chadli, 65.) – Mertens (Fellaini, 65.), Lukaku, E. Hazard

Japán: Kavasima – Szakai, Josida, Sodzsi, Nagatomo – Haszebe, Sibaszaki (Jamagucsi, 81.) - Haragucsi (Honda, 81.), Kagava, Inui – Oszako

Gólszerzők: Vertonghen (69.), Fellaini (74.), Chadli (94.), illetve Haragucsi (48.), Inui (52.)

A vb teljes menetrendjét itt találja.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

Címkék: foci-vb, Belgium, Japán