Az oroszok kiütötték a szaúdiakat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az biztos, az orosz szervezők semmit nem bíztak a véletlenre, és a rendelkezésükre álló nem kevés anyagi háttérnek köszönhetően igazán remek megnyitó ünnepséget hoztak létre. Robbie Williams brit énekes, Aida Garifullina orosz operaénekesnő és a kétszeres világbajnok brazil Ronaldo főszereplésével látványos zenés-táncos műsorral kezdődött meg az oroszországi labdarúgó-világbajnokság, amelynek kezdéseként a spanyol válogatottal világ- és Európa-bajnok Iker Casillas az orosz szupermodell Natalja Vogyjanova társaságában a játéktérre hozta – egy erre a célra tervezett Louis Vuitton bőröndben – a FIFA Világkupát.

Ezt követte a showműsor, amelyben volt Csajkovszkij-zene, focizott egyet Robbie Williams és Ronaldo, majd előbbi énekelt is, majd végignézte, ahogy az orosz mitológiából ismert tűzmadár hozta a küzdőtérre a 30 éves tatár származású szopránénekes Garifullinát, míg a színpadon a 32 táncos pár a világbajnokságon részt vevő csapatokat jelenítette meg. Majd következett a hivatalos ceremónia, azaz a beszédek. Vlagyimir Putyin orosz elnök kiemelte, a labdarúgás több milliárd embert kovácsol egy csapatba, ahol nem számítanak a különbségek, majd Gianni Infantino, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke következett, aki kijelentette, a következő hónapban a futball meghódítja Oroszországot, Oroszországból pedig a világot.

[caption id="attachment_1451" align="alignleft" width="1000"]

Robbie Williams és Aida Garifullina a 2018-as labdarúgó-világbajnokság megnyitóján 2018. június 14-én[/caption]

Majd jött a lényeg, a világbajnokság nyitómérkőzése, melyen – szigorúan a FIFA-rangsort figyelembe véve – a vb két leggyengébben rangsorolt csapata, a házigazda Oroszország és Szaúd-Arábia csapott össze. A mérkőzésen pályára lépett 38 évesen és 335 naposan az orosz Ignasevics, akinél eddig csak hárman, Roger Milla (Kamerun), Ángel Labruna (Argentína) és Stanley Matthews (Anglia) voltak idősebbek mezőnyjátékosként a vb-ken.

Az A csoport első találkozóján az oroszok léptek fel támadólag, noha komoly helyzetig nem jutottak el, a 12. percben már a harmadik szögletüket végezhették el, melynek végén Gazinszkij megszerezte a hőn áhított vezetést. Noha a gól általában jót szokott tenni egy találkozónak, most ennek éppen az ellenkezője történt: az oroszok kissé visszavettek, míg a szaúdiak békésen gurigázva próbáltak eljutni Akinfejev kapujáig. Felkészülési meccs jellege volt az egésznek, egészen addig, amíg – mintegy lezárva a vb első 45 percét – egy valódi futballra emlékeztető kontratámadás végén Cserisev megduplázta a hazaiak előnyét, ezzel végleg eldöntve a meccs kimenetelét.

A második félidő első húsz percében azt hihette az ember, hogy lassítva adja a televízió a meccset, de aztán rá kellett ébrednünk, nem, ez a valóságos tempó, és nem véletlenül állapíthattuk meg, hogy Robin Williams és Ronaldo sokkal nagyobb elánnal vetette magát a küzdelembe, amikor a gyerekekkel játszott a megnyitón. Ezen a színvonalon az sem javított sokat, amikor az oroszok újabb cseréje, Dzjuba első labdaérintéséből megszerezte csapata harmadik gólját, Cserisev, ezúttal a második félidő hajrájában kilőtte a majd jobb felső sarkot, míg a lefújás előtt Golovin is betalált szabadrúgásból. De legalább volt három focira emlékeztető megmozdulás.

Putyin végleg megnyugodhatott, hiszen az orosz válogatott – finoman kifejezve – feledhető teljesítménnyel ugyan, de győzelemmel kezdte meg a hazai rendezésű világbajnokságot.

Még szerencse, hogy az éjjellel ellentétben ez a találkozó véget ért.

A-CSOPORT

Oroszország–Szaúd-Arábia 5-0 (2-0)

Moszkva, Luzsnyiki Stadion, 78 011 néző. Jv.: Néstor Pitana (argentin)

Oroszország: Akinfejev – M. Fernandes, Kutyepov, Ignasevics, Zsirkov – Gazinszkij, Zobnyin – Szamedov (Kuzjajev, 64.), Dzagojev (Cserisev, 24.), Golovin – Szmolov (Dzjuba, 70.). Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov.

Szaúd-Arábia: al-Majuf – al-Breik, Oszama Havszavi, Omar Havszavi, al-Sahrani – Otajf (al-Muvallad, 64.), al-Dzsasszim, al-Faradzs – al-Sehri (Bahebri, 73.), al-Davszari, al-Szahlavi (Assziri, 84). Szövetségi kapitány: Juan Antonio Pizzi.

Góllövők: Gazinszkij (12.), Cserisev (43., 91), Dzjuba (71.), Golovin (94.)

A vb teljes menetrendjét itt találja, a csoportokról pedig itt olvashat.

Címkék: zx_BMolnarL, foci, foci-vb