Magával ragadta Moszkvát a fociláz

Magával ragadta Moszkvát a fociláz

Zabivaka a metrón is népszerűsíti a vb-t (fotó: Stier Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elkezdődött. Moszkva nyolc éve várt erre a pillanatra, amikor Oroszország megkapta a 21. labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát. Rendezett az orosz főváros számtalan világverseny mellett nyári olimpiát, legutóbb 2013-ban az atléták seregszemléjét, ám a foci mégiscsak foci. Ha a „szbornaja” sikereivel az oroszok nem is számolnak, azzal mindenképpen, hogy az elkövetkező egy hónapban a róluk és az országról a világban élő sztereotípiákra és előítéletekre azért rácáfolnak.

Már a repülőtéren megérinti az Oroszországba érkezőt a fociünnep hangulata. Az önkéntesek – országszerte 30 ezren segítik a rendezőket – készségesen igazítják el az útlevelek kezelése után tájékozódási pontokat kereső vendégeket. Saját termékeik mellett a világbajnokság szponzorainak reklámjai is a futball ünnepét hirdetik. Nem véletlenül, hiszen ez a világ egyik legnagyobb üzlete. Szinte elugrani sem lehet az ajándéktárgyak, sálak, trikók és a Zabivaka plüssök elől. A vb kabalafigurájával egyébként a modern Zarjagyje élményparktól a megújult Gorkij-parkig a város több pontján is össze lehet futni. Néhány napja már a Vörös tér melletti kiállítási csarnok, a Manyézs frontja is hatalmas multimédiás képernyővé alakult át, ahol a futball témájú fényjátékok futnak. A világbajnokságra az Új Arbat híres, könyv alakú házai is arculatot váltottak, a megnyitó estéjén az erre járók meg is nézhették az első, több mint kétórás tematikus videoshow-t. A buliból nem marad ki a Szokolnyiki-park sem, ahol a dél-afrikai világbajnokságot idézve hatalmas vuvuzelát állítottak fel, amely reagál az emberi hangokra, és a meccseket is közvetíti. Moszkvában ezekben a napokban még a sört is focilabdát formázó korsóból kortyolhatja a vb hangulatát megérző szurkoló, és szinte egy szendvicset sem kaphat úgy, hogy az ne a fociünnepre emlékeztetné.

Vár Oroszország: drágák a szállodák, olcsó a közlekedés

Az ígéretek szerint a biztonság rendben lesz, az árak viszont néhol meglehetősen borsosak.

A városban hatalmas hirdetéseken üdvözlik a részt vevő csapatok nemzeteit, a Luzsnyiki felett, a Veréb-hegyen megnyílt a szurkolói zóna, a Vörös téren az opera világsztárjai adtak gálakoncertet, a hét végétől pedig a foci parkja várja a labda szerelmeseit. Itt lehet teqballozni vagy találkozni a múlt nagy legendáival, a futballról szóló vetélkedők során ajándékokat nyerni, persze szelfizni a vb talizmánjával, Zabivakával, a farkassal. A tematikus interaktív park a tavasz óta a rendező városokat érintő országjárásáról tér vissza a fővárosba.

Minden helyszínen van természetesen szurkolói zóna is, így a zászlókkal körülvett, moszkvai Lomonoszov Egyetem előtti hatalmas területen, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra. Alattunk a megújult Luzsnyiki-komplexum, előttünk pedig a felhőkarcolóival új arcát mutató megapolisz. Nem véletlenül ez a moszkvaiak egyik kedvenc helye, amelynek elhelyezkedése megalapozza a fesztiválhangulatot. A zóna 25 ezer szurkoló kényelmes befogadására alkalmas, a mérkőzéseket hatalmas kivetítőkön lehet követni, emellett nagyszabású koncerteken szórakoztatják a nagyérdeműt, folyik a sör, illetve a borscstól a saslikon át a blincsikiig csalogatóan gőzölögnek az orosz konyha finomnál finomabb ételei. Külön részen szórakozhatnak a gyerekek, és persze itt is lehet ajándéktárgyakat vásárolni. Mint ahogy a stadionokban, ezekben a zónákban is ingyenes wifi működik. A külföldiek erre is a FAN ID-n keresztül regisztrálhatnak, de e szurkolói igazolványok nélkül be sem juthatnak. Ezek a kártyák elengedhetetlen kísérői a szurkolóknak, s nem csupán azonosításra szolgálnak – szolgáltatások sorát is megnyitják az ide érkezők előtt. Így az ezzel rendelkezők nemcsak vízum nélkül juthatnak be az országba, hanem a vb helyszíneire is ingyen utazhatnak, emellett a mérkőzések előtt és után a helyi közlekedést is jegy nélkül vehetik igénybe. A szurkolókat a metróban hoszteszek igazítják el, sőt az egyszerűség kedvéért még a legjobb szelfihelyeket is felfestették.

Dollármilliárdokból épültek a 2018-as megméretés csodás stadionjai

Az önkormányzatok már a világbajnokság utáni időkre gondolnak, és a létesítmények fenntartásán törik a fejüket.

Azért nem mindenki éli meg ünnepként a világbajnokságot. Pavel például azért panaszkodik, mert a Luzsnyiki egész körzetébe nem lehet behajtani külön engedély nélkül, ami óriási felfordulásokat okoz, és a vb hatására az egekbe szökő szállásárak miatt idén még a szokásos kalinyingrádi családi nyaralást is le kell mondania. Oleg ellenben már focilázban ég, de a „szbornajánál” is jobban drukkol, hogy Oroszország megmutassa a világnak, mire képes.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 5. számában jelent meg, 2018. június 15-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! Ha teheti, kérjük segítse a független sajtót, fizessen elő a Magyar Hangra, vagy támogasson minket közösségi finanszírozási kampányunkon keresztül! Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

Címkék: foci, foci-vb, Moszkva