Magyar találmány a videóbíró?

Magyar találmány a videóbíró?

Maruzsi László (fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy érzem magam, mint akinek kihúzták a számait a lottón, de hiába van ötöse, mert nem találja a szelvényét! – foglalta össze érzéseit Maruzsi László feltaláló a videóbíró világbajnokságon alkalmazott rendszerét látva. Eddig nagyjából 150 milliót költött saját szisztémájára, de a FIFA a multikkal vívott versengésben nem mellette döntött. Részletek a Magyar Hang hetedik számában megjelent interjúból.

Maruzsi László rendszerében a meccset kamerák követik, a játékot egy speciális matematikai algoritmusokra épülő számítógépes program elemzi, és automatikus jeleket küld a partjelzők zászlóira helyezett érzékelőkre. Amennyiben a labda kimegy a pályáról, áthalad a gólvonalon, vagy leshelyzet alakul ki, akkor a partjelzőket rezgéssel, hanggal figyelmezteti. A találmány úgy segíti a bírókat, hogy nem kell megállítani a meccset a visszanézéshez. Mégsem ezt a rendszert választották a FIFA döntéshozói.

– Nagyjából nyolc éve jelentek meg az első cikkek a találmányáról: honnan hova jutott?

– Ennél már sokkal korábban is piszkálta a csőrömet, mit is lehetne tenni a sok bírói hiba ellen: a 2002-es japán–koreai vb alatt fogalmazódott meg bennem, hogy szeretett sportágamat a sok bírói tévedés tönkreteszi. 2003 februárjában védettem le az ötletet, vagyis a tizenhatodik évben járok.

– Eredmény?

– Úgy érzem magam, mint akinek kihúzták a lottóötösét, de nem találja a szelvényét. Hát nem vagyok boldog. A tizenöt és fél évet négy szó jellemzi a legjobban: kishitűség, féltékenység, irigység, rosszindulat. Baráti köröm számtalanszor a szememre vetette, miért nem adom el külföldre, akkor már rég működne, nekem pedig szép nyereséget realizált volna.

– Valamiért mégsem ön rendszere futott be. Mikor és miként dőlt el, hogy ki lesz a nyerő?

– 2012 márciusában a FIFA-teszten 56 százalékot teljesítettünk. Mondták, számítanak ránk, de még fejlesztés szükséges. A sajtóban azonban olyan címek jelentek meg, hogy Maruzsi elbukott, ami nem volt igaz. De onnantól az MLSZ hozzáállása is megváltozott. Az addigi támogatás közönybe fordult. Pedig egyértelmű volt: nem a kifejlesztett programunkkal van baj, hanem azzal, hogy akkoriban nem volt még olyan kereskedelmi forgalomban kapható kamera, amelyik ne tévedett volna akár tíz centit is. Azóta új, saját hipergyors kamerát fejlesztettünk.

– Van még értelme?

– Az MTK vezetősége megértette, hogy itt óriási lehetőségről van szó, és az új Hidegkúti-stadion átadása után kiépíthettük a kamerarendszert a pálya fölött, mely októberben rendszerbe áll, és tesztelünk.

Miben más a FIFA rendszere és miért döntöttek mellette? Milyen újításokat talált még ki Maruzsi? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat a teljes interjúból, melyet a Magyar Hang június 29-én, pénteken megjelent hetedik számában olvashatja! És hogy mit talál még a lapban? Itt megnézheti. Keresse az újságárusoknál és a Digitalstandon! Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.