Musa duplájával Nigéria legyőzte Izlandot

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A sorsolást követően ki gondolta volna, hogy az Izland-Nigéria találkozó győztese nagy eséllyel továbbjuthat az argentinok kárára a D csoportból. Nos, Heimir Hallgrímsson és Gernot Rohr válogatottja is élni kívánt a horvátok adta lehetőséggel, így mindketten olyan kezdőcsapatot küldött pályára, amely ránézésre támadóbb szellemű volt, mint az első fordulóban. Ighalo és Iwobi kimaradt a nigériai kezdőből, míg az izlandiak a szokásos tizeneggyel kezdte a meccset.

Mindenesetre az izlandiak nagyon fogadkoztak a meccs előtt, hogy nem hagyhatják cserben a szurkolóikat, már csak azért sem, mert az ország teljes lakosságának (330.000 fő) több mint 10 százaléka elutazott Oroszországba, és a volgográdi találkozóra oda is ért belőlük megközelítőleg 15 ezer viking sisakos szurkoló. Ráadásul az otthon maradottak közül aki a televízió elé ült az argentinok elleni meccsen, azok 99,6 százaléka (!) Finnbogasonék találkozóját nézte. Talán a magyar játékosoknak is a figyelmébe ajánlhatjuk a jobbhátvéd Saevarssont, akinek el kellett kéredzkednie a munkahelyéről, hogy ott lehessen a vb-n. Mert neki ott jelenése van, ellentétben a mi agyonfizetett és elkényeztetett „profijainkkal”.

A fentiek ismeretében talán nem véletlen, hogy az izlandiak nagy lendülettel kezdtek, és a 4. percben Sigurdsson jobbal kapura lőtt egy szabadrúgást, melyet Uzoho jobb kézzel mentett a jobb felső elől. Ketten aztán rövid időn belül még háromszor mérkőztek meg egymással, de az első tíz percben mindig a fiatal nigériai kapus lett a különpárbaj győztese. Szép lassan átkerült a kezdeményezés a nigériaiak kezébe, ám hiába birtokolták jóval többet a labdát, igazi veszélyt nem jelentettek Halldórsson kapujára. Az afrikai válogatott német kapitánya, Gernot Rohr nem nagyon volt elégedett a csapata teljesítményével, és a 33 fokos melegben elküldte a teljes cseresorát melegíteni.

Nem csoda, hiszen csapata végül úgy zárta az első félidőt, hogy nem is kísérletezett kapura lövéssel, míg az utolsó öt percben nem szólhattak volna egy szót sem, ha Finnbogason legalább egyszer betalál. Amikor az új-zélandi bíró lefújta az első félidőt, sokunkban azonnal felmerült, ennél csak jobb jöhet, míg a meccset vélhetően néző argentin válogatott tagjai azért kezdtek el imádkozni, hogy minden maradjon így.

Mindenesetre a nigériaiak elhatározhatták a szünetben, hogy minden más lesz a második félidőben: cseréltek egyet, majd 30 másodperccel később kapura lőttek (!!), ám veszélyt nem jelentett ez a történelmi pillanat. Aztán kiderült, csak altattak az első félidőben Musáék, ugyanis a CSZKA Moszkvában játszó csatár pazar találatot szerzett. Egy-két percig úgy tűnt, ez a gól kivette a szelet a viking vitorlából, sőt, Mdidi távoli bombáját nagy bravúrral védte az izlandi kapus. Aztán elindultak a kékek, hogy Argentína után Nigéria ellen is kiegyenlítsenek. Persze ehhez lőni kéne, ám erre csak a 68. percben Gislason vállalkozott, ám ha nem is sokkal, de célt tévesztett.

Az egyre jobban kinyíló izlandi védelem mellett Nigéria egyre veszélyesebb kontrákat vezetett, ám amíg Balogun még hibázott tíz centit, majd Musa előbb szétlőtte a felső lécet, majd a 75. percben egy kiugrást követően bohócot csinált a teljes védelemből, majd bevágta a maga és válogatottja második gólját. Aztán, hogy még legyen izgalom a végére, a videóbíró segítségének köszönhetően büntetőhöz jutott Izland, melyet Sigurdsson azonban fölé rúgott, így a vikingek egycsapásra messze kerültek a hőn áhított továbbjutástól, míg az argentinok számára visszajött az esély, hiszen ki-ki meccset vívhatnak majd Nigériával.

D csoport, 2. forduló

Izland–Nigéria 0-2 (0-0)

Volgográd, Volgográd Aréna, 40.900 néző. Jv: Conger (új-zélandi)

Izland: Halldórsson – Saevarsson, Árnason, R. Sigurdsson (Ingason, 65.), Magnússon – Gislason, Gunnarsson (Skúlason, 87.), G. Sigurdsson, Bjarnason – Bödvarsson (Sigurdarson, 71.), Finnbogason. Szövetségi kapitány: Heimir Hallgrímsson

Nigéria: Uzoho – Balogun, Omeruo, Troost-Ekong – Moses, Etebo (Iwobi, 90.), Mikel, Ndidi, Idowu (Ebuehi, 46.) – Iheanacho (Ighalo, 85.), Musa. Szövetségi kapitány: Gernot Rohr

Góllövő: Musa (49., 75.)

A csoport állása

1. Horvátország    2 2 - - 5-0 6

2. Nigéria               2 1 - 1 2-2 3

3. Izland                 2 - 1 1 1-3 1

4. Argentína          2 - 1 1 1-4 1

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

Címkék: zx_BMolnarL