Történelmi siker, Horvátország a vb-döntőben!

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Autóúton legfeljebb 350 kilométer a Budapest–Zágráb távolság. A fociban ugyanez már kozmikus fényévekben mérhető, amit a vb elődöntőjében is láthatott mindenki itthon. Pedig az angolok elleni parti brutálisan rosszul indult déli szomszédunknak, öt perc múltán hátrányba kerültek: Dele Allit buktatták a horvátok 20 méterre a kapujuktól, a szabadrúgást pedig Trippier csavarta a felsőbe (0-1)! A góltól a fellegekbe emelkedtek az angolok, nekiestek a horvátoknak, akik nemigen tudták felvenni ezt a tempót.

Padlóztathatták volna simán a megroggyant ellenfelet, Kane 10 méterről ügyeskedett, de ziccere kijött Subasicról, de az alapvonalnál összeszedte, majd egy lépésről és nullszögből kapufát lőtt. Kimaradt és ez megbosszulta magát. Ahogy Rocky Balboa is felállt a ringben, így tették a megrogyasztott horvátok is: a fordulás után Vrsaljko jobb oldali beadását Perisic az ötösről a jobb alsóba tette (1-1).

Jöhetett a hosszabbítás (a horvátok harmadszor kényszerültek erre a vb-n), és noha a csapat fele az összeesés határán kóválygott, mégis nyert. Holott a szigetországiak nagyon közel álltak ahhoz, hogy ismét vezessenek, de Stones fejesét követően Vrsaljko a kapu jobb sarkánál kifejelte a gólvonalról a labdát.

És akkor jött a 109. perc: elaludt az angol védelem egy szöglet után visszafejelt labdánál, Mandzukic maradt üresen, aki bevágta (2-1)! Hiába volt hátra még tíz perc, az angolok helyzetig sem jutottak.

A horvátok a sportág történetében először jutottak vb-döntőbe. Vasárnap Franciaország ellen egy lépésre vannak az újabb csodától.

Ugye, hogy nem csak 350 kilométer a távolság?

Elődöntő Horvátország-Anglia 2-1 (0-1) – hosszabbítás után

Moszkva, Luzsnyiki Stadion, 78 011 néző. Jv.: Cuneyt Cakir (török)

Horvátország: Subasic –Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic (Pivaric, 95.) –Rakitic, Brozovic –Rebic (Kramaric, 102.), Modric (Badelj, 119.), Perisic –Mandzukic (Corluka, 115.)

Anglia: Pickford –Walker (Vardy, 112.), Stones, Maguire –Trippier, Alli, Henderson (Dier, 97.), Lingard, Young (Rose, 91.) –Sterling (Rashford, 74.), Kane

Gólok: Perisic (68.), Mandzukic (109.), illetve Trippier (5.)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.