Vár Oroszország: drágák a szállodák, olcsó a közlekedés

Vár Oroszország: drágák a szállodák, olcsó a közlekedés

A június 14-én kezdődő világbajnokság labdája és a trófea (forrás: Orosz Labdarúgó-Szövetség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kijevi Bajnokok Ligája-döntőre zarándoklók már ízelítőt kaphattak a kelet-európai piacgazdaságból, hiszen a szállodai szobákat irreális, nemegyszer hússzoros áron kínálták. Ha nem is ilyen mértékű az emelkedés, az oroszországi futball-világbajnokságra utazó szurkolók kiadásainak nagyobb részét is a közlekedés és a szállás költségei teszik ki. Az első két értékesítési szakaszban a több mint másfél millió eladott jegy felét a FIFA adatai szerint a hazai drukkerek vették meg. Őket követik nem kis meglepetésre 80 161 belépővel az amerikaiak, akiknek válogatottja ki sem jutott a világbajnokságra. A brazilok 65 863 jegyet vásároltak, de az első tízben benne van még Kolumbia, Németország, Mexikó, Argentína, Peru, Kína, Ausztrália és Anglia is. S ott lesz a fenti nemzeteken kívül a stadionokban mintegy 700 honfitársunk is. Ebből az adatsorból is látható, hogy az európaiak valahogy nem tolonganak a jegyekért, míg a jóval távolabbi dél-amerikaiak, ausztrálok vagy kínaiak nem sajnálják a pénzt a repülőjegyekre.

Főképp pedig nem félnek, míg az európaiakra mintha hatással lennének a hidegháborúra emlékeztető információs háborúban elhangzottak. A nyugati sajtó ugyanis mindent megtesz, hogy elijessze a szurkolókat Oroszországtól. Riogatnak a drukkerek durvaságával, közben már a brit szurkolók fenyegetőznek visszavágóval a franciaországi Eb-n kapott pofonokért. Újabb összecsapásra most aligha kerül sor, hiszen az illetékes szervek ígérik, hogy a legnagyobb szigorral lépnek fel a legkisebb rendbontás ellen is. A titkosszolgálatok – számoltak be a hírek – nemcsak a hazai, hanem a külföldi kemény magokat is feltérképezték. A biztonságot a Konföderációs Kupán már kipróbált intézkedések is garantálják. A rendezővárosokban a stadionok és más infrastrukturális objektumok térségében lezárják a légteret, valamint korlátozzák nemcsak a közúti és a vízi közlekedést, de még a sporteseményekkel összefüggésben nem álló gyűlések és tüntetések megtartását is. Az orosz nemzeti gárda felhatalmazást kapott a fegyverek és a lőszerek ideiglenes lefoglalására, az érintett területeken pedig a gyógyszerek kivételével megtiltották a mérget tartalmazó szerek eladását. A helyi szervek kijelölték azokat a területeket, amelyeken belül tilos az üveges szeszes italok árusítása, és alkoholtilalmat vezettek be számos népes és kockázatos helyszínen. Sokáig kérdéses volt, végül azonban az orosz kormány úgy döntött, lehet majd sört árusítani a stadionokban és a szurkolói zónákban. Bár az Iszlám Állam többször is fenyegetett, a terrorveszély nem nagyobb mint a hasonló nyugat-európai rendezvényeken.

A fokozott biztonsági intézkedések kiterjednek a közlekedésre is, így az Oroszországba látogatóknak ezt is figyelembe kell venniük utazásuk során. Ez azonban különösebb gondot nem okozhat. Sokkal inkább fájhat a szurkolók feje a megemelkedett repülőjegyárak miatt. A drágulás nagyjából húszszázalékos, de Budapestről még így is 100 ezer forint alatt kapható jegy Moszkvába. A vb ideje alatt akinek van szurkolói igazolványa és a mérkőzésre érvényes jegye, a meccs helyszínéül szolgáló városba való eljutásra ingyenesen igénybe vehetik a több mint 720 különvonat egyikét, továbbá a mérkőzés napján, majd az azt követő 4 órán keresztül ingyen használhatják az adott város felszíni tömegközlekedését (a helyi közösségi közlekedés egyébként is olcsóbb a budapestinél). A vonatjegyek száma korlátozott, az igénybevételükhöz előzetes regisztráció szükséges a https://tickets.transport2018.com/free-train/schedule oldalon.

Nagyobb fejtörést okozhat a szállás, ha az utolsó pillanatra hagyták lefoglalást. A moszkvai hotelekben egy éjszaka átlagosan 100 euró körül kezdődik, az elfogadható színvonalú magánszállásokon is ehhez közelítenek a szobák árai. De ezek csak a kiinduló árak, szállás egyébként van, senki sem fog az utcán ragadni – csak ki kell nyitni a pénztárcákat. A vb ideje alatt az érkezéshez képest 24 órán belül regisztrálni kell a tartózkodási címet – a kereskedelmi szálláshelyeken a szállásadó elvégzi ezt a feladatot az útlevél alapján, míg más megoldásnál ezt az utazónak kell megtennie a belügyi szervek illetékes irodáiban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 3. számában jelent meg, 2018. június 1-jén. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! Ha teheti, kérjük segítse a független sajtót, fizessen elő a Magyar Hangra, vagy támogasson minket közösségi finanszírozási kampányunkon keresztül! Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.