10 millió feletti elektromos autóra bőven van kereslet

10 millió feletti elektromos autóra bőven van kereslet

Elektromos autó (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben az autóipar bezuhant, a jelek szerint elektromos autókra annál inkább van kereslet. Ez derült ki legalábbis abból, hogy a hétfőn reggel megnyílt, ötmilliárdos keretösszegű pályázatra már az első órában rengetegen, közel kilencszázan jelentkeztek. A Portfolio.hu pedig azt írta, néhány óra leforgása alatt több mint 1400 pályázati kérelmet nyújtottak be.

Voltak, akik információink szerint már a visszaigazoló levelet sem kapták el, nem voltak elég gyorsak. Másra számíthattak ők is, miután szakértők úgy gondolták, egy-másfél évet is kibírhat ez a keret.

Tisztán elektromos autók és segédmotoros kerékpárok beszerzésének támogatására írtak ki pályázatot, a jelentkezés hétfőn reggel nyolckor indult. Az igényelt támogatás mértéke eddig meghaladta a négymilliárd forintot – közölte az MTI szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Kaderják Péter a hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: az egyéni vásárlók mellett a személyszállítási szolgáltatást nyújtó taxisok, illetve a futárszolgáltatással foglalkozó vállalkozások is kérhettek támogatást.

A legnagyobb érdeklődés a taxisok részéről volt, az általuk igényelt támogatás mértéke megközelítette a számukra elkülönített kétmilliárdos keret határát.

A vissza nem térítendő támogatás összege 11 milliós beszerzési ár alatt a kétmilliót is elérheti, a 11-15 millió forint közötti autóknál pedig maximum 500 ezer forint.

A Portfolio azt írta, a mostani felpörgött érdeklődés több dolognak köszönhető. Az előző pályázat kifutása óta több hónap eltelt, az eddig elhalasztott kereslet pedig most zúdult rá a piacra. A korábbi másfél milliósnál nagyobb támogatással számolhattak most az érdeklődők, az új program sávos rendszere pedig hozzájárult az árverseny élénküléséhez, több modell ára csökkent az utóbbi időben. A nyertes modellek között a lap szerint olyanokat találhatunk, mint a smart EQ fortwo, a smart EQ forfour, a Polaris Goupil G4, a Renault Kangoo Z.E., az Opel Corsa-e, a Nissan Leaf vagy a Peugeot e-2008.