100 milliárdot fialtak az Orbán és a Mészáros család cégei

100 milliárdot fialtak az Orbán és a Mészáros család cégei

Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor 2014 áprilisában Felcsúton (Fotó: Reuters/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor szűkebb környezetének – családtagjainak és jó barátjának, Mészáros Lőrincnek, valamint az ő családjának kiváló éve volt a tavalyi, amit a kormány a családok évének nyilvánított. A 24.hu cikke szerint összesen legalább 100 milliárd forint adózott nyereséget termeltek az érdekeltségükben levő vállalatok, és a pénz jelentős részét nem is hagyták benn a cégekben. A lap becslése szerint – tulajdonrészüknek megfelelően – mintegy 50 milliárd forintot vettek ki osztalék formájában.

Orbán Viktor apjának, id. Orbán Győzőnek négy cége van (van, amelyikben kizárólagos, másban résztulajdonos). Ezek közül kettőből, a Mészáros Lőrinc céges érdekeltségei által elnyert projekteknél alvállalkozóként feltűnő Nehéz Kő Kft.-ből és Dolomit Kft.-ből vág zsebre osztalékot, 1,3 milliárd forintnál is többet.

A kormányfő veje, Tiborcz István immáron főként ingatlanokban utazik, a projektek még futnak, ezért egyelőre nagy nyereséget nem mutatnak ki. Fő cége, a BDPST Zrt. a 2017-es 4 milliárdos profit után tavaly csupán 1 milliárdot hozott, osztalékot nem vesz ki a cégből. Közben azonban betört a 100 leggazdagabb magyar közé, mindjárt 35 milliárd forintra becsült vagyonnal. Egy évvel korábban 8,2 milliárddal lehetett az elitbe kerülni, vagyis ennek alapján egy év alatt több mint 26 milliárddal kellett tollasodnia Tiborcznak.

Mészárosék nevén ezeknél jóval nagyobb tétben játszó cégek vannak. Például nem jegyzik a tőzsdén, nyereséget sem termelt, mégis sokat hozott a konyhára a Mátrai Erőmű Zrt., Magyarország legnagyobb széntüzelésű erőműve, amely tavaly március óta a Mészáros-cégháló része. Ugyan 817 millió forint mínuszban zárt, a cég 57 milliárd forintos eredménytartalékjából 11,2 milliárd osztalék kifizetését szavazták meg a tulajdonosok. Mészáros nagyobb agrárcégei összesen bő 4 milliárd forint nyereséget hoztak, közülük a legtöbbet, 2,68 milliárd forintot Mészárosék ős-agrárcége, a Búzakalász 66. Ugyanakkor három is veszteséget könyvelt el, a legsúlyosabbat, 391 milliós mínuszt a fegyverneki gabonatermelő, a Kunhalom Agrária.

Egyértelműen Mészáros Lőrinc és köre éve volt a tavalyi is | Magyar Hang

Ha nem is Tiborcz-tempóban, de Mészáros Lőrinc veje is felfutóban van. Homlok Zsolt cégei több mint 4 milliárdos adózott nyereséget tudnak felmutatni, egyikből 250 milliót ki is vesznek a tulajdonosok.