13,6 százalékkal csökkent a GDP a második negyedévben

13,6 százalékkal csökkent a GDP a második negyedévben

Bankkártya terminál (Fotó: Piqsels)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus okozta járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a legtöbb nemzetgazdasági ág teljesítményére kedvezőtlen hatást gyakorolt, a gyógyszeripar és a pénzügyi szektoron kívül a gazdasági minden ágazat jelentős esést mutat – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss elemzéséből. E szerint a bruttó hazai termék, a GDP mértéke 13,6 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva a második negyedévben. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 13,5, az előző negyedévhez viszonyítva 14,5 százalékkal csökkent. A nemzetgazdaság teljesítménye az első fél évben 6,1 százalékkal mérséklődött a nyers adatok szerint – erősítette meg kedden második becslése alapján a KSH.

Az MTI által is idézett adatok szerint az ipar teljesítménye 20,1 százalékkal zsugorodott az előző év azonos időszakához mérten. Az építőipar hozzáadott értéke 13,2 százalékkal visszaesett – ezzel 4,3, illetve 0,7 százalékponttal járultak hozzá a GDP 13,6 százalékos csökkenéséhez. A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 12,2 százalékkal csökkent, amivel 6,8 százalékpontot tettek hozzá a visszaeséshez. A szolgáltatásokon belül a visszaeséshez a közigazgatás, oktatás, egészségügy járult hozzá markánsan, összesen 1,9 százalékponttal – jelentette a KSH.

A legnagyobb visszaesést nem meglepő módon a művészet, szórakozás kategóriában mérték, 27,1 százalékosat, de a szállítás, raktározás ágazatban is 24,6 százalékos volt a zuhanás. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban 12,6 százalékot esett. Egyedül a pénzügyi, biztosítási ágazatban volt növekedés, ott 3,4 százalékkal nőtt a hozzáadott érték.

A KSH adatai szerint a háztartások tényleges fogyasztása 8,6 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest. A bruttó felhalmozás az egy évvel korábbihoz képest öt százalékkal csökkent, a bruttó állóeszköz felhalmozás, a beruházások 13,5 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. A fogyasztási és felhalmozási folyamatok révén a belföldi felhasználás a második negyedévben 6,1 százalékkal alacsonyabb lett.

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában 53 milliárd forintos passzívum keletkezett. Utoljára 2008 negyedik negyedévében volt a külkereskedelmi egyenleg negatív. A bruttó hazai termék visszaeséséhez a végső fogyasztás 4,5 százalékponttal, a bruttó felhalmozás 1,4 százalékponttal, míg a külkereskedelmi forgalom egyenlege 7,7 százalékponttal járult hozzá – jelentette a KSH.

Euróban kifejezve az export értéke ugyan 3,2 százalékkal, az importé 5,1 százalékkal csökkent júniusban is az egy évvel korábbihoz képest, ám az exporttöbblet 145 millió euróval 655 millió euróra javult, ami 42 millió euróval kevesebb az első becslésben közöltnél – derült ki a hivatal becsléséből. Az első fél évben az export 11,5 százalékkal, az import 10,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz mérve, a 2,046 milliárd euró exporttöbblet 911 millió euróval lett alacsonyabb – írták.