16 százalékkal fizettünk többet a „szuperolcsó” orosz gázért az irányadó piaci árnál áprilisban

16 százalékkal fizettünk többet a „szuperolcsó” orosz gázért az irányadó piaci árnál áprilisban

Nagynyomású földgázszállító csővezeték a Kiskundorozsma Nemzetközi Mérőállomáson 2021. szeptember 30-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz gáz áprilisban is emelkedő magyar tarifája immár 16 százalékkal haladta meg az irányadó, februári, akkor épp csökkenő tőzsdei szintet – számolta ki a Népszava a KSH most frissített külkereskedelmi nyilvántartásából.

A lap február óta közli a KSH külkereskedelmi nyilvántartása alapján Magyarország nagy pontossággal becsülhető orosz gáztarifáját. Az elmúlt fél év során arra jutottak, hogy az oroszok két hónap késéssel, illetve „ellapítva”, de egyértelműen az Európában irányadó, Ttf-nek nevezett, holland gáztőzsde havi átlagárát veszik alapul. Magyarország orosz gázárának rajzolata ugyanis szinte pontosan a tőzsde két hónappal korábbi ívéhez illeszkedik. Számításaik szerint Moszkva 2017 decembere óta átlag 5 százalékkal kért többet tőlünk a gázért a piaci szintnél.

A Népszava hangsúlyozza, hogy a számok Orbánék ama kijelentéseit is élesen cáfolják, miszerint orosz tarifánk bármilyen mértékben is hozzájárulna a rezsicsökkentés fenntartásához. Az adatok alapján ugyanis 351 forintra becsülhető a hazai gáznagykereskedelmet végző, állami MVM által az oroszoknak áprilisban a gáz köbmétere után fizetett átlagár. Vagyis a cég minden köbméter orosz földgáz megvásárlásán 300 forintot veszített. Így a magyar állam csak az év negyedik havában több mint százmilliárddal „egészítette ki” a lakossági díjakat a legalábbis tőzsdei szintű orosz gázszámla kifizetése érdekében. 

A két hónapos elcsúsztatás révén Magyarország orosz gázára négy hónapra előre nagyjából becsülhető – írja a lap. Eszerint májusban orosz gázunk hatalmas mértékben, 60 százalékkal is drágulhatott. Ennyivel ugrott ugyanis márciusban a fűtőanyag tőzsdei tarifája az Ukrajna ellen február végén indított orosz támadás hatására. Bár a rá következő hónapok során a tőzsdei gázár 23, majd 7 százalékkal csökkent, a kurzus júniusban 14 százalékkal újfent nőtt. Az aktuális piaci árakra vetítve áprilisban az akkori piaci árnál 6 százalékkal olcsóbban kaptuk az orosz gázt. Bár márciusban az arány 30 százalékot is mutatott a javunkra, azt megelőzően éppenséggel az oroszok kértek egyazon időszak piaci árainál 31, illetve 6 százalékkal többet. 

Ezek a számok a legkevésbé sem mutatnak összhangot a hosszú távú magyar-orosz gázszerződés tavaly októbertől érvényes megújítása kapcsán hangoztatott kormányérvekkel, miszerint a megállapodás történelmi, az előzőnél nagyságrendekkel jobb, illetve a rezsicsökkentés biztosítéka lenne. Az adatok azt sem támasztják alá, amit Vlagyimir Putyin mondott februárban, miszerint Magyarország a tőzsdei szint ötödéért kapná tőlük a gázt – hangsúlyozta a Népszava.