Bejelentették: 18,5 milliárddal támogatja a kormány a kisbenzinkutakat

Bejelentették: 18,5 milliárddal támogatja a kormány a kisbenzinkutakat

Budapest, 2022. augusztus 16.
Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke (j) és Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a kisbenzinkutak támogatásáról tartott sajtótájékoztatón az Agrárminisztériumban 2022. augusztus 16-án. A kormány folytatja a kisbenzinkutak támogatását, ezért erre a célra 18,5 milliárd forintot különítettek el.
MTI/Kovács Tamás

Fotó: Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) a mai napon megbeszélést folytatott az Agrárminisztériummal, az egyeztetésen Nobilis Márton kereskedelempolitikáért felelős államtitkár ígéretet tett arra, hogy a benzkútak támogatási kérelmit a kormány ezen a héten befogadja és a kifizetések a jövő héten megkezdődnek – derül ki az FBSZ lapunkhoz eljuttatott közleményéből. Mint írják, örülnek annak, hogy a MOL Nyrt. az első hat hónapban történelme során a legnagyobb nyereségét érte el és hogy a magyar állam a megnövekedett üzemanyag-felhasználás miatt rekord adóbevételt realizált, ugyanakkor a kis- és közepes családi vállalkozások az üzemanyag kiskereskedelem területén végveszélybe kerültek.

Közölték azt is, hogy az FBSZ ma délután közgyűlést tart, amelyen az államtitkárral folytatott megbeszélésükön elhangzottakat vitatják meg. Kezdeményezik továbbá a Mol-lal való kapcsolatfelvételt a vidék jobb üzemanyag ellátása érdekében.

Hogy milyen támogatásról is van szó, az már az MTI híréből derül ki, az egyeztetés után ugyanis volt sajtótájékoztató is – amire a Magyar Hangot szokás szerint nem hívták meg. Az ott elhangzottak szerint tehát a kormány 18,5 milliárd forintot különített el a kisbenzikutak támogatására. Nobilis Márton megerősítette az FBSZ közleményében foglaltakat: szavai szerint a támogatási program lebonyolítója még ezen a héten megnyitja az igénylés lehetőségét, a pályázók már augusztusban hozzájuthatnak az újabb támogatáshoz.

– A kormány az idén márciusban vezette be a kisbenzinkutak támogatásának programját, amelynek értelmében literenként 20 forint vissza nem térítendő állami támogatást kapnak - emlékeztetett az államtitkár. A sajtótájékoztatón jelen volt Egri Gábor, az FBSZ elnöke is, aki a rendezvény végén köszönetet mondott a kormánynak, hogy „meghallották segélykiáltásaikat”.