Magyar korrupció miatt nyomoznak a Microsoft ellen Amerikában

Magyar korrupció miatt nyomoznak a Microsoft ellen Amerikában

Fotó: Pexels.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai igazságügy-minisztérium és a tőzsdefelügyelet eljárást indított a Microsoft ellen, korrupciógyanús ügyletek miatt, amiket a cég 2013–14 környékén ütött nyélbe Magyarországon – írja az Index a Wall Street Journalra hivatkozva. Az amerikai gazdasági lap forrásai azt állítják, a cég kenőpénzekkel vette rá a magyar államot, hogy az ő irodai szoftvereiket (Word és Excel) válasszák a rivális, ingyenes szövegszerkesztők és táblázatkezelők helyett. Miután a döntés megszületett, a közbeszerzéseken az állam úgy vette meg ezeket a szoftvereket, hogy a Microsoft először jelentős árengedménnyel eladta azokat közvetítőcégeknek, amelyek aztán teljes áron vagy akár túl is árazva adták tovább magyar állami szerveknek.

A Wall Street Journal értesülései szerint az egész ügy 2012-ben kezdődött egy találkozóval Orbán Viktor és a Microsoft egyik akkori igazgatója, Kevin Turner között. A WSJ szerint magyar miniszterelnök a megbeszélésre meghívott néhány magyar cégvezetőt is. Ezt követően, 2013–14-ben évi 30 millió dollárnyi (körülbelül 8 milliárd forint) közbeszerzés futott át ezeken a közvetítőcégeken. Ebből 30, de alkalmanként 50-60 százalékot is zsebre tehettek.

A Microsoft 2014-ben vette észre, hogy a magyar leányvállalatánál gyanús dolgok történnek, és belső vizsgálatot indított. (Ekkoriban buktak ki hasonló ügyek a cég cseh, olasz, orosz, kínai és pakisztáni kirendeltségeinél is.) Ennek eredménye lehetett, hogy a cég váratlanul felmondta a négy legnagyobb magyar kormányzati beszállító céggel kötött szerződését, és négy magas rangú vezetőt is kirúgtak a magyar Microsofttól. Többek között a Microsoft Magyarország akkori vezetője, Papp István is távozott – állami beosztásba igazolt át a Nemzeti Befektetési Ügynökség üzletfejlesztési elnökhelyettesi posztjára. Csakúgy mint a kormányzati kapcsolatokért felelős vezető, Sagyibó Viktor, aki a Miniszterelnökségen kapott pozíciót, miniszteri biztos lett.

A Microsoft Magyarország az Index kérdésére reagálva többek közt ezt írta: „Mint azt a Wall Street Journalnek is elmondtuk, amint tudomásunkra jutottak 2014-ben a lehetséges szabálysértésekre vonatkozó állítások, haladéktalanul teljes körű vizsgálatba kezdtünk, hogy felelősségre vonjuk az érintetteket. Felmondtunk négy alkalmazottunknak, minden üzleti tevékenységet megszüntettünk négy partnerünkkel, és határozottan kiálltunk az igazunkért jogi követeléseikkel szemben.”

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.